JUSS OG SAMFUNN

Sjekkliste for Linux-lisenser

Nytt initiativ gjør det enklere å følge reglene.

10. aug. 2010 - 11:18

Konsortiet som samler markedsaktører innen Linux og åpen kildekode, Linux Foundation, har kunngjort et initiativ for å hjelpe bedrifter til å orientere seg i myriaden av ulike lisenser for åpen kildekode, og holde seg til de mange, ofte uoversiktlige bestemmelsene: Open Compliance Program.

Hovedmålet er å avverge utilsiktet misbruk av ofte kompliserte og uoversiktlige lisenser. Misbruk øker risikoen for tilleggsutgifter til juridisk bistand og søksmål.

Foreløpig har 25 ulike bedrifter og organisasjoner sluttet seg til initiativet, blant dem Adobe, AMD, ARM, BT, Cisco, Google, HP, Huawei, IBM, Intel, Motorola, NEC, NetApp, Nokia, Novell, Open Source Initiative, Samsung, Sony, SugarCRM og Texas Instruments.

En av de fremste eksponentene for gratis åpen kildekode (FOSS eller Free Open Source Software), Eben Mogul i Software Freedom Law Center, støtter initiativet, og sier at deltakelse, sammen med nødvendig juridisk rådgivning og opplæring, gjør det mulig for enhver organisasjon å fylle sine forpliktelser med et minimum av kostnader.

Initiativet tilbyr både verktøy og opplæring.

Et av verktøyene, «Dependency Checker», brukes til å klargjøre hvilke lisenser som gjelder for hvilke deler av koden i en omfattende applikasjon, og gir et rammeverk for å flagge hvilke lisenskombinasjoner brukere må være spesielt oppmerksomme på.

Initiativet omfatter også en sjekkliste som bedrifter kan benytte for å finne ut i hvilken grad deres egen bruk av åpen kildekode overholder lisenskrav eller svarer til anbefalt praksis fra Linux Foundation. Denne sjekklisten vil formelt lanseres i løpet av fjerde kvartal.

Utviklere av åpen kildekode opplever ofte at det er vanskelig å avklare hvilke regler som gjelder når de skal kombinere kode fra ulikt hold. Initiativet har utarbeidet en egen oversikt over lisensansvarlige hos aktører innen Linux og åpen kildekode, slik at det blir enklere å oppnå rask kontakt med riktig person. Oversikten kan også brukes i tilfeller det er nødvendig å nå ut til nøkkelpersoner og brukere med informasjon om endringer i lisensbetingelser. Tjenesten gir anledning til å registrere seg som «compliance officer», registrere et behov for å komme i kontakt med en ressursperson innen lisenser, og sjekke status på innleverte forespørsler.

Opplæringsdelen av initiativet omfatter flere typer nettkurs og fri tilgang til hvitbøker med temaer som Establishing Free and Open Source Software Compliance Programs: Challenges and Solutions.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.