Sjokkmelding: Friprog-senteret overlever

Regjeringen har snudd.

Sjokkmelding: Friprog-senteret overlever
Lykkelig: Direktør Morten Amundsen i Friprogsenteret fikk likevel statsstøtte til å drive videre. Bevilgningen på 4,5 millioner kroner er en av de største bombene i årets statsbudsjett, sett med IT-øyne. Bilde: Friprogsenteret

I juni kom beskjeden om at Nasjonalt senter for fri programvare ville miste all statsstøtte allerede fra nyttår.

En trist direktør for Friprogsenteret måtte den gangen konstatere at fremtiden var blek. De hadde i lengre tid blitt bedt av Fornyingsdepartementet (FAD) om å finne egen finansering, men har siden opprettelsen i 2007 levd utelukkende på statens nåde.

Men når statsbudjettet 2013 ble lagt frem mandag viser det seg at regjeringen har gjort en helomvending. Det er likevel funnet penger til friprogsenteret.

Med hele 4,5 millioner kroner i friske midler for neste år, er den videre driften sikret og fullfinansiert over skatteseddelen som før.

Nå er vi forferdelig glade over at regjeringen ser nytten i å bruke penger på oss Friprog-direktør Morten Amundsen vet nesten ikke hva han skal si når digi.no ringer spør om han er overrasket over bevilgningen.

- Vi har også oppfattet at vi ikke skulle få den summen. Men vi har vært spent om det ville bli null eller litt penger. Nå er vi forferdelig glade over at regjeringen ser nytten i å bruke penger på oss, sier Amundsen til digi.no.

Både han og de to andre ansatte i Friprogsenteret har i lengre tid drevet betydelig lobbyvirksomhet, blant annet mot opposisjonen på stortinget, for å få den rødgrønne regjeringen på bedre tanker, etter det digi.no erfarer.

Amundsen gir honnør til både styret i kompetansesenteret, men også de ansatte, for å ha stilt kritiske spørsmål til politikere og FAD.

- Vi har også prøvd å være mye i media, noe dere også har bidratt til. Selvfølgelig har vi prøvd å få frem i lyset den jobben vi gjør, sier han til digi.no.

Seier med bismak

Når den videre finansieringen nå endelig er avklart, sitter Amundsen imidlertid igjen med det han kaller en litt bitter bismak i munnen.

- Hvor mye tid har vi ikke brukt på dette, sier Friprog-direktøren og sikter til arbeidet med å få på plass penger for senterets overlevelse.

Dette er åpenbart tid han heller synes kunne vært brukt på kjernevirksomheten, som er å bistå offentlig sektor og privat næringsliv med kunnskap om hvordan ta i bruk fri programvare, og hvordan de kan utvikle fri programvare i sine IT-løsninger.

- Uansett utfall om støtten fra FAD har vi hele tiden planlagt å jobbe som før, med håp om å finne annen finansiering. Nå kan vi legge om på disse planene og heller bruke tid på hvordan vi skal få fri programvare ut i kommunene, sier Amundsen.

Han understreker at han ennå ikke har fått selve tildelingsbrevet fra departementet, og dermed ikke vet om det ligger spesielle føringer for pengestøtten.

- Bra for næringen

IKT-Norge er blant de som var skeptiske til FADs opprinnelige beslutning om å fjerne støtten. Bransjeorganisasjonen var en av fødselshjelperne til Friprogsenteret og er selv representert i senterets styre.

- Vi er glade for at regjeringen ser verdien av arbeidet senteret legger ned, sier Fredrik Syversen, direktør næringsutvikling i IKT-Norge i en pressemelding. Det er Syversen som sitter i styret til Friprogsenteret.

- Vi ser at åpen programvare brer om seg og at de store leverandørene som Microsoft har viktige satsinger innenfor området, så dette er bra for norsk IKT-næring sier han i meldingen.

I statsbudsjettet for 2013 krever FAD, som de også har gjort tidligere, at Friprogsenteret må etablere forretningsmodeller og strategier for egenfinansiering.

- Styret og administrasjonen har jobbet knallhardt med dette i 2012, og vil få til løsninger som både gir nye inntekter og opprettholder rådgivningen til offentlig sektor uten at vi mister habiliteten til senteret, sier Syversen.

Alle sakene om statsbudsjettet for 2013 finner du her.

    Les også:

Les mer om: