RESULTATERFINANS

Sjokktall fra Sony Ericsson

Siste kvartal som eget selskap ble en solid nedtur for mobilselskapet.

Sony Ericssons siste kvartal som selvstendig selskap ble elendig. Selskapets Xperia-serie av telefoner har ikke klart konkurransen i fjorårets siste tre måneder.
Sony Ericssons siste kvartal som selvstendig selskap ble elendig. Selskapets Xperia-serie av telefoner har ikke klart konkurransen i fjorårets siste tre måneder. Bilde: Sony Ericsson
19. jan. 2012 - 12:43

I fjor vinter ble det klart at samarbeidsselskapet Sony Ericsson opphører etter at Sony tar over hele selskapet. Torsdag kunne selskapet presentere elendige resultater i sitt siste kvartal som selvstendig selskap.

Selskapet kunne melde markedet om et negativt driftsresultat på hele 227 millioner euro i fjerde kvartal, mot et overskudd på 39 millioner euro samme periode året før. Det store tapet sørget også for at 2011 ble gjort opp med et driftsunderskudd på hele 206 millioner euro, mot et overskudd på 159 millioner euro i 2010.

Salgsinntektene falt også. I fjerde kvartal 2011 solgte selskapet mobiltelefoner for 1,29 milliarder euro, ifølge selskapets resultatrapport. Samme kvartal i 2010 var salget på 1,59 milliarder euro.

Omsetningen fra 2010 til 2011 falt fra 6,3 milliarder euro til 5,2 milliarder euro.

Hva skyldes denne elendige utviklingen? Selskapet forklarer det selv med intens konkurranse, prisfall på produktene og restruktureringskostnader.

Toppsjef Bertil Nordberg sier i en kommentar til tallene at også flomkatastrofen i Thailand førte til at selskapet måtte ta tap.

Sony Ericsson solgte 9 millioner telefoner i fjerde kvartal, en nedgang på 20 prosent fra året før og fem prosent i forhold til foregående kvartal. Gjennomsnittsprisen har falt fra 166 euro per telefon i tredje kvartal 2011 til 143 euro i fjerde kvartal. Dette er negativt ettersom selskapet har skrudd sin portefølje fra enkle basistelefoner til smarttelefoner.

En viktig forklaring er at Sony Ericsson ikke har levert nye og konkurransedyktige modeller i fjerde kvartal.

Det er Sony som nå vil overta selskapet og kjøpet skal gjennomføres i løpet av januar/februar. Dermed er dette den siste kvartalsrapporten selskapet fremlegger. Spørsmålet er om Sony vil være sterk nok til å snu den negative trenden og ta opp konkurransen med Samsung, Apple og ikke minst Nokia i markedet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.