FORBRUKERTEKNOLOGI

Sjukehus-tastatur mot dødsbakterier

Et nytt tastatur for sjukehus kan redusere stafylokokk-infeksjoner med opptil ti prosent.

3. nov. 2006 - 09:25

Tastaturer og mus brukes i stadig større utstrekning i helsevesenet. Undersøkelser tyder på at særlig tastaturer bidrar til å spre bakterier. En britisk undersøkelse sitert av BBC tyder på at opptil hvert fjerde sjukehustastatur bærer multiresistente stafylokokker (MRSA for «methicillin resistant Staphylococcus aureus») som er en typisk infeksjon pasienter får når de ligger på sjukehus.

Et amerikansk selskap, Advanced Input Systems, har utviklet noe de kaller «Medigenic Keyboard and Mouse», et tastatur og en mus spesielt konstruert med tanke på bruk i sjukehus.

Tastaturet har en spesielt flat utforming, slik at den lett kan desinfiseres med en klut. Den varsler når det har gått en viss tid siden forrige desinfisering. Varsellampen i tastaturet kan bare slukkes ved å sveipe over tastaturet med en klut.

Tester utført ved University College London Hospitals (UCLH) tyder på at bakteriemengden reduseres med 96 prosent når tastaturet renses hver halvannen time, og med 71 prosent når renseintervallet er 12 timer. Brukerne var samstemte i at varslingssystemet var et vesentlig bidrag til bedre hygiene.

Sjukehuset antar at bruken av tastaturet vil bidra til å redusere tallet på MRSA-infeksjoner hos pasientene med opptil ti prosent.

To av legene ved sjukehuset har bidratt til å utvikle Medigenic-tastaturet.

UCLH har bestilt 2000 Medigenic-tastaturer fra Advanced Input Systems.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.