Skaff deg tusenvis av gratis-programmer

Med Widgets-systemer kan du i et samlevindu skaffe deg tusenvis av små gratis programmer.

Skaff deg tusenvis av gratis-programmer
Bilde:

Widgets er et stadig mer populært system for å samle og organisere informasjon i et verden der informasjonsmulighetene på godt og vondt blir stadig større. I praksis er widgets små webapplikasjoner laget med vanlige webteknologier som JavaScript, CSS og HTML.

Widgets er småprogrammer som ofte samles i et felles vindu på desktopen, eller på Ajax-baserte nettsteder som må åpnes i nettleseren. Med en moderne skjerm kan du ha widget-vinduet oppe ved siden eller over programmet du jobber i. Dermed kan du følge med på det meste - for eksempel påminneleser om møter, at det er på tide med en kopp kaffe, hvordan været vil bli og hvor mye ytelse programmene dine spiser.

Widget-systemene er spesielt nyttige for IT-folk, for du kan velge en rekke små IT-programmer - blant annet for å vise belastning på prosessorer, nettverk og harddisken.

Microsoft har inkludert et Widget-system i Windows Vista, men Microsoft er sent ute og du trenger slettes ikke å kjøpe Vista. Her er de viktigste Widget-systemene - som alle er gratis:

Yahoo Widget (bildet over) er trolig det systemet som har størst utvalg i programmer - du kan velge å vrake i hele 4300 tillegg, blant annet en rekke IT-verktøy. Systemet gir en flytende samlemeny for å styre tilleggene - stripen på bunnen. Du kan der klikke på hvert program du har valgt deg ut og få vist dem som små flytende vinduer, for eksempel de to runde ringene som viser minne og prosessor-bruk. Her finner du Yahoo Widgets.

Microsoft kaller widgets for "gadgets", men bortsett fra navnet er det samme ting. Etter en sen start tilbyr Microsoft 1093 tillegg gjennom sin Live Gallery-tjeneste. Gadgets finnes til Sidebar-programmet i Windows Vista og til det brukertilpassede nettstedet Live.com. Men Gadgets laget for Sidebar fungerer ikke nødvendigvis for Live.com og omvendt.

Listen nedenfor er blant de mest populære gadgetene til Sidebar for tiden.

  • Multi Meter - viser PC-ens prosessor- og minnebruk
  • Calculator - trenger ingen nærmere beskrivelse
  • WeatherBug -- værvarsel for svært mange steder over hele verden
  • Digital Clock - viser tiden
  • Outlook info - viser varslinger fra Outlook om blant annet avtaler og ny e-post
  • App Launcher - snarveifelt til programvare
  • Remote Desktop Gadget -- rask tilgang til Remote Desktop-forbindelser
  • Date - kalender
  • Google-bar - snarvei til Google-søk
  • iTunes Songs - minimalistisk brukergrensesnitt til favolittmusikken

Alle er tilgjengelige fra denne siden.

Widgets er også tilgjengelige for Google IG-tjeneste. Du finner en mengde på denne siden.

I tillegg til de tre gigantene, deler også Apple ut et system for Mac de kaller Dashboard som du finnes på denne siden. Systemet inneholder 2874 forskjellige tillegg.

Også norske Opera har kastet seg på widget-bølgen og har lagt inn et system i sin nettleser. Widgets for Opera finnes på denne siden.

;