BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skaffer seg britisk brohode

Det franske teleselskapet France Telecom kjøper det britiske mobilselskapet Orange for 335 milliarder kroner. Dette tilsvarer over 68.000 kroner per kunde, men sikrer det franske selskapet tilgang til et av de største og mest avanserte mobilmarkedene i Europa.

Frode Eriksen
30. mai 2000 - 09:56

Men det viktigste grepet France Telecom gjør etter kjøpet av Orange er at selskapet skiller ut alle mobilaktivitetene selskapet sitter med i flere europeiske land inkludert Frankrike til et selskap med navnet Orange, under ledelse av Orangesjef, Hans Snook. Børsnotering av det nye mobilselskapet ventes sent i år eller til neste år.

Målet er å skape et pan-Europeisk mobilselskap med 30 millioner kunder i løpet av året, noe som gjør selskapet til det nest største i Europa, etter Vodafone som stod som selger av Orange. Vodafones salg av Orange var et krav fra EU-kommisjonen for å godkjenne Vodafones eget kjøp av tyske Mannesmann tidligere i vår. Mannesmann kjøpte Orange selv i oktober i fjor.

I en pressemelding fra France Telecom sier selskapets toppsjef, Michel Bon, at kjøpet av Orange og etableringen av "New Orange" er et viktig steg i selskapets internasjonale strategi om å bli en dominerende europeisk og internasjonal aktør.

For France Telecom har siden telealliansen Global One kollapset med Sprint og Deutsche Telekom som de andre eierne, forsøkt å finne nytt fotfeste i det internasjonale telemarkedet. En viktig del var å kjøpe ut sine gamle partnere i Global One for 32 milliarder kroner, men det løste ikke selskapets problem med å få tilgang til både det tyske og britiske mobilmarkedet. Selskapet forsøkte seg i Tyskland, men muligheten for å kjøpe E-Plus glapp til en annen mobilkonkurrent i Europa, KPN. Men nå har selskapet altså lykkes i Storbritannia og blir med det Europas nest største mobilselskap etter britiske Vodafone.

Ryktene i markedet er imidlertid mange, og både KPN og Deutsche Telekom har ambisjoner om å vokse innenfor mobiltelefoni i Europa i likhet med Telenor.

Vel 40 prosent av beløpet France Telecom må betale skjer ved å utstede aksjer i eget selskap, mens resten betales kontant. Dette betyr at Vodafone blir en av de største aksjonærene i France Telecom med 10 prosents eierandel, samtidig som den franske staten automatisk vil redusere sin eierandel i France Telecom fra 61 til 54 prosent. France Telecom har imidlertid en rett til å kjøpe tilbake Vodafones aksjer i selskapet etter børsintroduksjonen av det nye Orange.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.