– Skal åpne Google Play i Kina

Kan føre til langt mindre spredning av skadevare.

– Skal åpne Google Play i Kina
Google Play kan bli åpnet i Kina, dersom kinesiske myndigheter vil. Bilde: PantherMedia / Alexander Drechsel og Google

Google skal være interessert i komme inn på det kinesiske markedet igjen. I 2010 ble hele den kinesiske virksomheten til selskapet flyttet til Hong Kong. Antatt statlige IT-angrep og omfattende sensur skal ha vært hovedårsakene til dette.

Men nå kan det se ut til at selskapet har planer om å løsne litt på denne boikotten, i alle fall når det gjelder nettbutikken Google Play. Gjennom denne tilbyr Google blant annet Android-applikasjoner, musikk og film.

Det er nettavisen The Information som melder om dette. Avisen siterer ikke navngitte personer som skal ha kjennskap til planene.

Også Reuter skriver det samme, i stor grad basert på The Information-artikkelen som befinner seg bak en betalingsmur.

Ifølge kildene skal Google allerede i fjor ha vært i samtaler med kinesiske myndigheter om en kinesisk utgave av Google Play. Android-brukere i Kina må bruke tredjeparts app-butikker for å få tilgang til Android-apper. Mange av disse har tilsynelatende ingen kontroll over hva slags apper som distribueres, noe som har ført til et omfattende skadevareproblem for Android-enheter i Kina. Det oppdages i blant også skadevare i Google Play, men disse blir stort sett fjernet før de rekker å gjøre noen skade. De fleste rapporter om skadevare til Android dreier seg om trojanere funnet i tredjeparts markedsplasser i Kina og Russland.

Selv om Google og de kinesiske myndighetene blir enige om en lansering av Google Play i landet, er det ingen automatikk i at de kinesiske Android-brukerne får tilgang til tjenesten. Det forutsetter en avtale mellom leverandøren av de enkelte enhetene og Google. Det er ikke gitt at eksisterende enheter vil bli omfattet av en slik mulighet.

Utviklere

Et mer konkret bevis på at Google er i ferd med å slakke litt på den stramme linjen mot Kina, ble kunngjort av selskapet selv i går.

Nyheten er at kinesiske utviklere nå får tilgang til å distribuere og selge apper via Google Play til brukere i mer enn 130 andre land. Eventuelle inntekter vil bli overført til utviklerens kinesiske bankkonto.

Google tillater nå utviklere i 60 ulike land å distribuere apper via Google Play. Dette antallet har blitt betydelig utvidet det siste året, og Google planlegger å åpne for denne muligheten også i flere andre land.

    Les også:

Les mer om: