TELEKOM

Skal avsløre norske mobilmaster

Klar for anbudskonkurranse om søkbar nettjeneste.

27. mai 2009 - 11:15

Mobiloperatørene ønsket ikke å fortelle hvor basestasjonene er plassert, men en prinsippavgjørelse i Klagenemda for miljøsaker tvinger frem de hemmelige mobilkartene.

Forrige måned ble det klart at Post- og teletilsynet (PT) jobbet med å lage en kartløsning som skal være søkbar for publikum.

PT har nå utlyst utviklingsjobben i en offentlig anbudskonkurranse.

Løsningen skal bli en nettbasert tjeneste som viser plassering av radiosendere.

- For å gjøre det enklere for publikum å finne ut hvor slike radiosendere er plassert, har PT vedtatt å lage en nettbasert søketjeneste for søk etter radiosendere i Norge. Tjenesten skal i første omgang vise opplysninger om radiosendere i offentlige mobilnett i Norge, heter det i utlysningsteksten.

Løsningen som velges skal gi PT anledning til å utvide nettjenesten til også å omfatte andre typer radiosendere, som blant annet radarer, radiolinjer, kringkasting og WiMAX.

Frist for innlevering av anbudstilbud er 25. juni, altså om en snau måned.

Teleselskapene har hatt ulike innvendinger mot publiseringen av opplysningene.

Ovenfor digi.no har Netcom tidligere nevnt frykten for hærverk, sikkerhet i samfunnet og konkurransemessige hensyn som grunner til ikke å offentliggjøre antenneplasseringene.

Telenor klaget på nemdvedtaket som fører til at opplysningene frigjøres, men understreker at de er positive til offentliggjøring dersom det lages en felles database.

Ifølge NRKs Brennpunkt-redaksjon, som selv ønsket å lage en database over mobilantennene, har Telenor tidligere nektet å frigi opplysningene med henvisning til sikkerhet- og konkurranse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.