Skal avverge «lenkebomber» på Google

Man kan ikke lenger lure Google til å plassere George W. Bush på topp ved søk etter «fiasko».

Skal avverge «lenkebomber» på Google
(Bilde: Johnny Long)

Man kan ikke lenger lure Google til å plassere George W. Bush på topp ved søk etter «fiasko».

«Lenkebombing» eller «Google-bombing» er en utbredt metode for å forfalske søkeresultater på Google. Et av prinsippene som Googles søkealgoritme bygger på, er at nettsider som mange andre sider lenker til, er mer relevante enn sider som det ikke går så mange lenker til.

Denne egenskapen har vist seg forholdsvis lett å utnytte til å forfalske søkeresultater. Det mest berømte eksemplet er at et nettverk av kritikere av USAs president George W. Bush opprettet en stor mengde nettsider der ordene «miserable failure» («ynkelig fiasko») ble assosiert med lenker til presidentens offisielle nettsted. Det førte til at de offisielle websidene tronet øverst på resultatsiden når man søkte etter «miserable failure».

Metoden ble også brukt til å ramme andre ledende amerikanske politikere, fra begge de store partiene. En gruppe ekstreme liberalere hadde på et tidspunkt en aksjon for å gjøre USAs skattemyndigheter, Internal Revenue Service, til det øverste treffet ved søk etter «organized crime».

Erfaringer med at søk etter «Jew» («jøde») ga resultatsider der antisemittiske nettsteder tronet øverst, fikk menneskerettighetsgrupper til å gå sammen om lenkebombing for å sikre at Wikipedia-artikkelen «Jew» erobret førsteplassen.

Google opplyste før helgen at de har justert sin søkealgoritme slik at den gjør en bedre analyse av lenkestrukturen på web når den rangerer treff. Det innebærer at søk etter lenkebombede uttrykk gir helt andre resultater enn før: I stedet for å rangere ofrene for lenkebombing øverst, får man treff på artikler som forklarer hva «googlebombing» er for noe.

I september 2005 mente Google at lenkebombing ikke var noe problem. Nå forklarer de at de har skiftet standpunkt fordi mange brukere gikk ut fra at det var Google selv som sto bak.

Den justerte algoritmen skal også gjelde for andre språk enn engelsk.

Til toppen