Skal bedre webopplevelsen på mobilen

W3C lanserte onsdag et nytt initiativ som skal jobbe for å forbedre brukeropplevelsen for mobile webbrukere.

W3C lanserte onsdag et nytt initiativ som skal jobbe for å forbedre brukeropplevelsen for mobile webbrukere.

W3C (World Wide Web Consortium) annonserte i går, i forbindelse med WWW2005 Conference, Mobile Web Initiative (MWI), en bestrebelse for å gjøre det like enkelt og greit med webaksess fra en mobil enhet som det er fra en stasjonær datamaskin.

- Mobil tilgang til weben har vært en annenrangs opplevelse i altfor lang tid, sier Tim Berners-Lee, direktør for W3C, i en pressemelding.

- MVI anerkjenner den mobile enheten som en førsterangs deltaker, og vil produsere materiell for å hjelpe utviklere med å gjøre den mobile webopplevelsen verdt bryet, forteller han.

Mange av dagens mobile enheter er utstyrt med nettleser, og etterspørselen etter mobile enheter vokser stadig. Til tross for disse trendene, har ikke mulighetene for å benytte weben eller andre Internett-tjenester, for eksempel å sjekke e-post, overføre penger eller å finne produktinformasjon, blitt bekvemt som W3C hadde forventet. Mange nettsteder er lite tilpasset for å bli visst på så små enheter. W3C mener at dette skyldes at innholdsleverandørene har vansker med å bygge nettsteder som fungerer godt på alle typer og konfigurasjoner av mobiltelefoner som tilbyr webaksess.

W3C har opprettet Mobile Web Initiative for å gjøre surfing på weben fra mobile enheter en realitet. Initiativet vil deles i to grupper, Mobile Web Best Practices Working Group som skal utviklere retningslinjer for utviklere, sjekklister og såkalte "best practices" for å hjelpe innholdsleverandører å utvikle webinnhold som fungerer godt på mobile enheter, og Device Description Working Group, som skal fokusere på utviklingen av forbedrede løsninger for å beskrive enheter, i praksis en database med beskrivelser som innholdsleverandørene kan bruker for å tilpasse innholdet til en spesifikk enhet.

MWI skal være et komplement til W3Cs andre initiativer rettet mot mobil webbruk, inkludert XHTML, SVG Mobile Profiles og SMIL Basic Profile. Initiativet skal også etablere samarbeidsbånd med relaterte grupper, inkludert Open Mobile Alliance (OMA) and 3GPP. Disse båndene skal være med på å sikre av brukernes behov er veldefinerte, og at innsatsen til MWI og de relaterte gruppene er utfyllende.

Blant selskapene som fra starten av støtter initiativet økonomisk, er France Telecom, HP og Vodafone.

Mer informasjon om MWI finnes på denne siden.

Til toppen