BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal bidra til et svært mye raskere Internett

– Overfør alle verdens spillefilmer på under ett minutt, lover IBM

IBMs eDRAM-prototyp fra 2007
IBMs eDRAM-prototyp fra 2007 Bilde: IBM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2010 - 15:52

IBM kunngjorde i går at selskapet har utviklet en ny teknologi for produksjon av halvledere, som skal kunne føre til en dramatisk økning i minnekapasiteten og prosesseringshastigheten til mikrobrikker for både trådløse og fiberoptiske nettverk, blant annet i utstyr som rutere og svitsjer.

Teknologien kalles for Cu-32 Custom Logic og sentral i denne er et gjennombrudd IBM har gjort innen integrasjon av DRAM. Med selskapets eDRAM (Embedded Dynamic Random Access Memory) greier IBM å plassere mer enn 1 gigabit med minne i hver brikke, noe som skal være ny rekord i minnetetthet. Minnetypen skal i mange tilfeller kunne erstatte konvensjonelt, statisk minne (SRAM), samtidig som at eDRAM-en bare krever 60 prosent av plassen og bruker inntil 90 prosent mindre strøm.

Rick Doherty, en analytiker i Envisioneering Group, sier til Wall Street Journals Digits-blogg at ytelsesforbedringen man oppnår med eDRAM, er betydelig nok til at blant annet Intel vil måtte svare.

– Dette kan være en teknologi som endrer hele spillet, sier Doherty.

Blant det IBM mener vil bli mulig med systemer basert på brikker laget med Cu-32, er å kunne tilby en mobiltelefoni-infrastruktur som i løpet av ti sekunder kan levere alle de seks billioner tekstmeldingene som vil bli sendt globalt i år.

IBMs eDRAM-prototyp fra 2007 <i>Bilde: IBM</i>
IBMs eDRAM-prototyp fra 2007 Bilde: IBM

Andre systemer basert på Cu-32 vil ifølge IBM kunne gjøre det mulig for en forbruker med en smartmobil å laste ned en spillefilm på under ti sekunder, dersom den har standard oppløsning. En HD-film vil kunne lastes ned til mobilen på under et minutt.

Dessuten vil det kunne klages rutere kraftige nok til å overføre samtlige spillefilmer som noen sinne har blitt laget, på under et minutt.

Cu-32 er beregnet for å lage ASIC (Application Specific Integrated Circuits), altså integrerte kretser tilpasset spesielle bruksområder. Ifølge en pressemelding fra IBM samarbeider selskapet med ARM om å kunne tilby kraftige «system-on-a-chip»-løsninger på markedet så raskt som mulig.

IBM skriver at selskap vil tilby en samling med nye og raske HSS-kjerner (High-Speed Serial) skal kunne levere de avanserte egenskapene til CU-32, sammen med mer enn et dusin ulike grensesnittstandarder.

– Uansett hvordan man måler, fra antallet mobilbrukere til eksplosjonen vi ser innen data, vil nettverkstrafikken vokse med en takt vi aldri før har sett, sier Mark Ireland, sjef for IBMs halvlederprodukter, i en pressemelding.

Han mener at IBMs mest avanserte Custom Logic-løsning, altså Cu-32, sammen med selskapets eDRAM og HSS-forbindelser, vil tilby selskapets infrastrukturpartnere det forspranget de trenger for å lage neste generasjons nettverk. Allerede nå skal noen av IBMs kunder ha begynt å ta i bruk CU-32.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.