BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal bli enklere å finne gode mobilkameraer

Vil bort fra at megapiksler er den eneste måleenheten som brukes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mars 2011 - 15:11

Kvaliteten på kameraene i dagens mobiltelefoner varierer fortsett fra nærmest ubrukelig i enhver sammenheng til noe som nærmer brukbare kompaktkameraer. Men det er ingen enkel måte å sammenligne kameraene på, så lenge det eneste måltallet som oppgis er antallet megapiksler. Det betyr ikke at antallet megapiksler er uvesentlig. I blant kan en økning i antallet megapiksler til og med bety dårligere bildekvalitet, siden det da kreves mer av en sensor som i utgangspunktet er temmelig liten.

Men senere i år skal komme en ordning som skal gjøre det enklere for forbrukere å se om mobilen er utstyrt med et brukbart kamera. Under Image Sensors Europe-konferansen i London denne uken, presenterte International Imaging Industry Association (I3A) en kommende femstjernes rangeringsskala for mobilkameraer. Dette skriver CNET News. Ordningen utarbeides i I3As Camera Phone Image Quality-gruppe (CPIQ).

– Mangelen på standarder og mål for å måle og teste bildekvaliteten til kameramobiler har blitt en sentralt problem for mobilindustrien. Vår CPIQ-gruppe har arbeidet hardt med å utvikle den første systematiske tilnærmingen for testing av kvalitet og metoder for sammenligning, slik at mobiloperatører, -leverandører og forbrukere kan evaluere og velge de riktige kameramobilene for sine bildebehov, sier Lisa Walker, president i I3A, i en pressemelding.

– Dette settet med målinger og rangeringssystemet til CPIQ tilbyr det første middelet for enkelt å karakterisere og sammenligne bildekvalitet, og det vil innebære betydelige reduserte testkostnader for bildesensorsektoren og relaterte bransjer, mener Walker.

Den første utgaven av ordningen skal komme på plass innen utgangen av året. Ordningen er basert på en test av ulike tekniske mål. Dette inkluderer detaljnivå, skarphet, kromatisk avvik, objektivfortegning og annet. Dette skal knyttes til subjektive, menneskelige vurderinger som skal sikre at at målingene faktisk er relevante. Ved hjelp av en detaljer formel skal disse faktorene kokes ned til en enkel poengskala. Testene skal utføres av sertifiserte tredjepartsorganisjoner.

Fortsatt er det flere ting som skal komme med i vurderingen, blant annet farge og bildestøy. Deretter vil I3A forsøke å overbevise mobilbransjen om å benytte ordningen. Dessuten vil man, trolig i løpet av 2012, oppdatere ordningen slik at den også inkluderer video.

Ifølge CNET News vil ordningen trolig ta i bruk en matrise, i tillegg til de inntil fem stjernene. Illustrasjonen nedenfor viser hvordan matrisen kan bli seende ut.

Forslag til merkeordning for kvaliteten på mobilkameraer. <i>Bilde: I3A</i>
Forslag til merkeordning for kvaliteten på mobilkameraer. Bilde: I3A

I matrisen vil det må en enkel måte bli vist i hvilken grad fotografier tatt med ulike fotograferingsstiler – for eksempel sport, landskap, portrett og makro, vil ta seg ut når de presenteres på for eksempel en mobiltelefoner eller en tv.

Det vil være frivillig for mobilleverandørene å bruke resultatene i forbindelse med markedsføringen, men manglende merking kan bli oppfattet som det samme som dårlige resultater, noe som kan styre forbrukerne over til enheter som har gjort det bedre. Dermed kan man håpe på at mobilleverandørene i økende grad ser seg tjent med å utstyre flere av mobilene med bedre kameraer i framtiden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.