BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal bringe hologrammer til mobilen

Lover 3D-opplevelse uten behov for spesialbriller.

Med ny teknologi kan informasjon presentert ved hjelp av hologrammer bli langt mer utbredt.
Med ny teknologi kan informasjon presentert ved hjelp av hologrammer bli langt mer utbredt. Bilde: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press
5. juni 2014 - 10:27

Historiens kanskje mest kjente hologram finnes i Star Wars-filmen fra 1977, hvor droiden R2-D2 projiserer et 3D-opptak av prinsesse Leia i tomme luften. Selv om holografi ble beskrevet allerede i 1947, er det fortsatt ikke mulig å lage slike livaktige hologrammer som det man ser i Star Wars, uten bruk av omfattende utstyr og ofte med begrensede innsynsvinkler.

Wall Street Journal skriver denne uken om et amerikansk selskap, Ostendo Technologies, som skal kunne gjøre hologram-teknologi til allemannseie. Selskapet har brukt nærmere et tiår på å utvikle teknologien, finansiert av blant annet Facebook-investoren Peter Thiel og DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

Ostendos utvikler svært små brikker med innebygd projektor. Enhetene skal være på størrelse med Tic Tac-pastiller og dermed godt egnet for montering i en smartmobil eller et nettbrett. Projektoren drives av en prosesseringsenhet som kontrollerer fargen, lysstyrken og vinkelen på lysstråler på tvers av én million piksler.

Selskapet regner med at en første utgave av enheten vil være tilgjengelig i forbrukerprodukter innen sommeren 2015. Dette dreier seg riktignok om en 2D-projektor som kan projisere en video på en 48 tommers overflate. Flere enheter kan kombineres for å skape større og mer komplekse bilder.

Den andre versjonen av brikken skal derimot ha 3D-støtte. Denne brikken skal komme i produksjon høsten 2015 og ventes å koste omtrent 30 dollar.

Til Wall Street Journal sier Ramesh Raskar, en dosent ved MITs (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab, at nøkkelegenskapen til Ostendos teknologi er den høye pikseltettheten. Brikkene skal kunne levere omtrent 5000 punkter per tomme. Mobilskjermene som Apple kaller for «Retina Display» har til sammenligning en pikseltetthet på 326 piksler per tomme.

Wall Street Journal har fått demonstrert en prototype av teknologien. I dette tilfellet skal det har blitt brukt seks brikker som sammen skapte et 3D-bilde av en grønn terning som roterte i luften. Ifølge Wall Street Journal var bildene og bevegelsene jevne, uavhengig av posisjonen til tilskueren.

Visjonen til Ostendo er at brikkene på sikt kan brukes alle steder hvor det er behov for en skjerm, inkludert tv-er, smartur og nettbrett, for å kunne presentere alt fra spill til produkter nettbutikker som hologrammer.

WSJ-artikkelen er også tilgjengelig her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.