Skal bruke 4 milliarder på Linux og Alpha

Linux skal bli redningsplanken for Compaqs Alpha-prosessor. Sammen med Samsung skal Compaq satse 4 milliarder kroner.

Linux skal bli redningsplanken for Compaqs Alpha-prosessor. Sammen med Samsung skal Compaq satse 4 milliarder kroner.

I går offentliggjorde Compaq og Samsung en avtale som skal redde Alpha-prosessoren.

Hovedtrategien er å bruke Linux som brekkstang for å selge Alpha-brikken til leverandører av surfebokser, innebygde datamaskiner og Internett-servere.

Og Alpha trenger all den drahjelpen den kan få: Compaq fikk med seg prosessoren da selskapet kjøpte Digital, men Compaq har alltid vært gift med Intel og Microsoft. Det har derfor vært stilt spørsmål om Compaq ikke ville la Alpha stille dø hen. For verken Digital eller Compaq har lykkes å gjøre Alpha til en populær og dermed billig prosessor.
Les om Compaq og Linux på Alpha:
Det er sydkoreanske Samsung, ikke Compaq selv, som produserer Alpha. Nå har de to selskapene inngått en avtale om å bruke 500 millioner dollar (fire milliarder kroner) på å videreutvikle og markedsføre Alpha-brikkene.


Dette skal sikre at Alpha holder tritt i utviklingen, men det spørs om det er nok. For mot sommeren lanserer Intel sin Merced, en 64-bits prosessor som spiser opp mye av Alphas forsprang. Compaq jobber derfor sammen med IBM om å utvikle neste generasjon Alpha-brikker, skriver amerikanske PC World.

Compaq og Samsung har ikke lykkes å skape noe stort marked for Alpha på vanlige servere med Digitals Unix eller Windows NT. Men Linux løsner opp de gamle båndene mellom prosessor og operativsystem og gir dermed Alpha en ny sjanse. Som en del av sin satsing skal de to selskapene også sponse utvikling av programmer for Linux på Alpha. Den største utfordringen blir likevel å få ned Alpha-brikkene i pris.

Til toppen