Skal bruke RFID mot falske medisiner

Skal bruke RFID mot falske medisiner

RFID teknologi skal sikre produsenter mot ulovlige kopimedisiner og forbrukere mot falske medisiner.

IBM har i samarbeid med legemiddelbransjen utviklet et konsept for sporing og identifisering av medisiner gjennom hele distribusjonsprosessen frem til kunden.

Ved hjelp av små RFID-brikker som festes til medisinpakninger, kartonger eller paller kan man følge forsendelsen av medisinene fram til salgsleddene, samtidig som distribusjon og lagerhold kan gjøres mer effektiv. Dette er en vanlig bruk av RFID og det spås at dette raskt vil ta av innen alle bransjer der logistikk er en viktig og kostbar oppgave å utføre.

Når det gjelder medisiner er det ikke bare viktig å sikre en effektiv distribusjon. Like viktig, eller kanskje enda viktigere, er det å sikre forbrukere mot falske medisiner. Fristelsen for ulovlig virksomhet kan bli stor når prisen på mange medisiner er høye og man kan lage billige kopier.

Legemiddelbransjen taper store penger på slike ulovlige kopimedisiner, men det kan også være farlig for forbrukere hvis de får medisiner som ikke inneholder det de skal.

Problemet med kopimedisiner og forfalskninger har etterhvert blitt så stort at Verdens Helseorganisasjon og amerikanske helsemyndighetene har slått alarm. I USA alene er det beregnet at det omsettes falske medisiner for 35 millioner dollar hvert år. På verdensbasis mener man at hver tolvte resept ender opp med en falsk medisin.

Fra en medisin blir produsert til pasienten mottar den kan den ofte gå igjennom så mange som ti ledd. Det betyr mange muligheter for å bytte ut ekte vare med en falsk billigkopi.

IBMs konsept består av en samling av både programvare og tjenester for å håndtere hele prosessen ved hjelp av RFID-teknologien. Hver tag som utplasseres på medisinen får en unik kode som kan linkes opp til informasjon som en beskrivelse av produktet, styrke, produsent, holdbarhetsdato og doseringsmengde.

Løsningen baserer seg på IBMs Websphere plattform.

Til toppen