JUSS OG SAMFUNN

Skal bygge 3G-nett i Norge og Sverige

Nordisk Mobiltelefon har overtatt NMT-lisensene i både Norge og Sverige for å bygge et alternativt 3G-nett.

18. feb. 2005 - 09:20

Arnfinn Röste og Nordisk Mobiltelefon overtok den gamle NMT-lisensen da denne ble ledig i Norge i fjor høst. Selskapet skal bruke den amerikanske CDMA2000-teknikken for å lage et nytt landsdekkende mobilnett i Norge.

Nå har selskapet også skaffet seg NMT-lisensen som ble ledig i Sverige. Selskapet skal dermed bygge et større mobilnett og påta seg en enda større økonomisk risiko.

Som i Norge må Nordisk Mobiltelefon forplikte seg å dekke så og si hele Sverige - alt NMT-nettet har dekket til i dag. NMT-nettet dekket mer enn hva dagens GSM-nett gjør, mye takket være basestasjonenes større rekkevidde.

Den andre faktorer som gjør planen til Nordisk Mobiltelefon risikabel er at man må satse på CDMA 2000-teknologien for å få telefoner til 450 MHz-båndet. Dagens CDMA 2000 (ofte også kalt CDMA 1X)-telefoner gir videotelefoni og høy båndbredde, men kan ikke snakke med hverken GSM eller UMTS-mobiler. Bildet viser en Samsung SCH-A603 som i utgangspunktet ser ut som en UMTS-telefon med vridbar skjerm og to kamera.

Til å begynne med må kunder kjøpe seg en separat CDMA 2000-telefon for å få kontakt i det nye nettet.

- CDMA 2000 har en rekke fordeler. I motsetning til UMTS er har denne teknologien vært i bruk i mange år i USA, Kina og Øst-Europa. Mobilene koster ned mot 2000 kroner og gir det samme som UMTS, men med lengre rekkevidde, påpekte Jan Freese tidligere til digi.no.

Freese har tidligere vært sjef for Post- og telestilsynet i Sverige.

Selskapet har foreløpig ikke sagt noe mer om sine lanseringsplaner i Norge, men i går ble det altså klart at selskapet fikk den svenske lisensen.

Men i Sverige var det flere bydere på lisensen og Nordisk Mobiletelefon måtte ut med 86 millioner svenske kroner for å sikre seg lisensen. En lukket budrunde gjorde at Nordisk Mobiltelefoni tok i skikkelig for å vinne og endte opp med å by 54 millioner svenske kroner enn nest beste budet.

Foreløpige beregninger viser at Nordisk Mobiltelefoni trenger 1000 master for å dekke det ganske flate Sverige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.