BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Skal bygge flere tusen nettbrett med 3D-syn

Blir kanskje delt ut under Googles utviklerkonferanse.

Google har så langt vist fram smartmobiler med Project Tango-funksjonalitet, men skal nå angivelig produsere en noen tusen eksemplarer av et lite, 7-tommers nettbrett basert på den samme teknologien.
Google har så langt vist fram smartmobiler med Project Tango-funksjonalitet, men skal nå angivelig produsere en noen tusen eksemplarer av et lite, 7-tommers nettbrett basert på den samme teknologien. Bilde: Google ATAP
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. mai 2014 - 14:01

Google skal, ifølge ikke navngitt kilder som Wall Street Journal har snakket med, få produsert 4000 helt spesielle nettbrett i begynnelsen av juni. Det dreier seg om prototyper utstyrt med teknologi hentet fra Googles Project Tango, som ved hjelp av flere kameraer og andre sensorer skal kunne gi mobile enheter bedre forståelse av rom og bevegelse ved å skape 3D-modeller av omgivelsene. Prosjektet ledes av Google, men også en rekke andre selskaper bidrar.

Tidspunktet for produksjonen av disse nettbrettene kan tyde på at enhetene skal bli delt ut til deltakerne under Google I/O-konferansen som arrangeres i slutten av juni.

Nøyaktig hva teknologien kan brukes til, er det først og fremst fantasien som setter grenser for. Eksempler som har blitt foreslått eller allerede utviklet er relatert til virtuell virkelighet, spill som bruker et fysisk rom, samt i forbindelse med kartlegging og navigasjon i tre dimensjoner.

    Les også:

Det er allerede kjent at NASA skal ta i bruk smartmobiler med Project Tango-teknologi til å gjøre små roboter selvstyrende ombord i International Space Station (ISS).

Droner

Et nyere eksempel ble omtalt av IEEE Spectrum i går. En gruppe forskere ved University of Pennsylvania, tilknyttet universitetets GRASP Laboritory (General Robotics, Automation, Sensing and Perception), har demonstrert hvordan Project Tango-teknologi man brukes til å gjøre blant annet quadrokoptere eller droner selvstyrende innendørs uten bruk av andre sensorer eller utstyrt enn det som får plass i en smartmobil.

I videoen nedenfor ser man at doktorgradstudenten Giuseppe Loianno først får dronen til å sveve på ett sted, for deretter å flytte den rundt i rommet. Dronen vil da returnere til utgangspunktet. Deretter blir dronen bedt om å flytte seg til ulike steder i rommet. Dersom den forstyrres, vil den likevel kunne finne tilbake til den opprinnelige kursen.

Alt som sendes mellom smartmobilen og dronen er posisjonen og orienteringen, med en frekvens på 30 Hz. I tillegg bruker dronen sin egen IMU (Inertial Measurement Unit). Pc-en som vises i videoen brukes bare til å sende dronen kommandoer og til å visualisere den romlige posisjonen.

Vijay Kumar, professoren som leder forskningsgruppen, sier til IEEE Spectrum at konvergensen mellom databehandling, kommunikasjon og forbrukere utgjør et enormt potensial for robotindustrien, samt at en enhet som Tango utgjør en nøkkelegenskap fordi den kan gjøre det enklere å oppnå autonome roboter.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.