Skal bygge gigantmaskin for Nasa

Intel og SGI skal lage en superdatamaskin som skal bli 20 ganger kraftigere enn IBMs BlueGene/L

Skal bygge gigantmaskin for Nasa
(Bilde: NASA Ames Research Center/Tom )

Intel og SGI skal lage en superdatamaskin som skal bli 20 ganger kraftigere enn IBMs BlueGene/L

Verdens kraftigste datamaskin, IBM BlueGene/L-systemet som er installert ved Lawrence Livermore National Laboratory i USA, vil ganske snart møte kraftig konkurranse fra et nytt system som nå skal bygges av Intel og SGI på oppdrag av Nasa.

Prosjektet, som kalles «Pleiades», går ut på å bygge et system for modellering og simulering ved Nasa Advanced Supercomputing-anlegg (NAS) ved Nasas Ames Research Center i Moffett Field, California.

Allerede i 2009 skal systemet ha en ytelse på én petaflops, noe som er mer enn dobbelt så mye som det nevnte BlueGene/L-systemet. Innen 2012 skal maksimalytelsen økes til 10 petaflops, altså 1015 flyttallsoperasjoner per sekund.

    Les også:

- Det å oppnå en slik kolossal økning i ytelsen vil hjelpe til med å dekke Nasas økende behov for regnekraft og gjøre det mulig for oss å tilby den beregningsytelsen og denkapasiteten som er nødvendig for framtidige romferder, sier direktør ved Ames, S. Pete Worden, i en pressemelding.

- Denne nye regnekraften er nødvendig for å hjelpe oss med å oppnå gjennombrudd innen vitenskapelige oppdagelser, sier Worden.

Allerede med 2009-utgaven av Pleiades vil Nasa beregningskapasitet økes med 16 ganger. Også i dag har NAS et anlegg fra SGI (se bilde nedenfor). Det heter Columbia, kjører Linux som operativsystem og har 10.240 Itanium 2-prosessorer. Systemet er fra 2004, men er stadig verdens 20. kraftigste superdatamaskin.

Bilde: NASA Ames Research Center/Tom

Nasa Columbia-anlegg. Foto: NASA Ames Research Center/Tom Trower

Til toppen