Skal danke ut IP-telefoni med mobilen

MTU skal la kundene ring så mye de vil til fast pris - og ikke med IP-telefoni, det er med mobil.

Skal danke ut IP-telefoni med mobilen

Amerikanske abonnement-modeller siger langsomt, men sikkert inn her i Norge, men foreløpig mangler det viktigste.

Telenor og andre aktører har lansert tilbud om fri bruk av SMS til en fast pris eller ring så mye du vil til din vennegruppe. Det er også mulig å tilby fri ringing til alle kunder av samme mobilselskap. Men til høsten kommer kanskje det første ekte fribruk-tilbudet.

Det er MTU som hevder at dette er fullt mulig i Norge, til tross for roaming-prisene du må betale til Telenor og Netcom. MTU-gruppen eier Telepriser, Klart Svar og Preus-kjeden, og holder på å bygge opp et GSM-nett som skal dekke de store byene i Norge.

Nettet skal åpne i sommer og til høsten skal MTU gjøre et forsøk: Til en fast pris, skal testkunder i en by få lov til å ringe så mye de vil for en fast pris. Dette gjelder uten begrensninger – til alle norske telefonnummer enten de er fasttelefon eller mobiltelefoner.

– Vi tror vi kan lansere et tilbud til månedspris på 350 til 360 kroner, forteller Jo Lerheim, sjef for det kommende mobilnettet til MTU Telecom til digi.no.

Dette er billigere enn man tror fordi man også må se på hvor mye man kan spare når man kutter ut fasttelefonen.

Hittil har kunder med IP-telefoni fått lov til å ringe så mye de vil, dog bare til fasttelefoner. Lerheim lover å skyve IP-telefoni til side.

– Den eneste årsaken til at IP-telefoni er blitt populært er at de andre abonnementene er så dyre. Med et tilbud som det vi skal teste, blir IP-telefoni uinteressant, mener Lerheim.

MTU skal teste dette opplegget: De tror, men er ikke sikre på at de norske telekundene vil ha et fastpristilbud. MTU må dessuten stjele kunder fra andre operatører.

Lerheim er ikke bekymret over den såkalte termineringsavgiften han må betale når MTU setter over en samtale til Telenor og Netcoms nett. For Telenor og Netcom skal også sette over til han.

– Termineringsprisene jevner seg stort sett ut, så vi tror det er mulig å lansere et såpass billig fastprissystem, sier Lerheim.