Skal dele ut gratis norsk-leseprogram

IT-minister Heidi Grande Røys har fått Microsoft og Telenor til å lage et program som leser tekst på både bokmål og nynorsk.

Skal dele ut gratis norsk-leseprogram

IT-minister Heidi Grande Røys har fått Microsoft og Telenor til å lage et program som leser tekst på både bokmål og nynorsk.

På en pressekonferanse nå klokken 11 avduker IT-minister Heidi Grande Røys et nytt og litt overraskende initiativ. På konferansen avslørte Grande Røys at hun i august utfordret Microsoft til å komme opp med en løsning på et såkalt talesyntese-program som gjør om tekst fra ulike programmer på en PC til lyd.

- Lille Norge blir dermed et av de første landene i verden med et gratis tilgjengelig nasjonalt talesynteseprogram, forteller direktør i Microsoft Norge, Knut Morten Aaserud.

Men det blir ikke helt fritt, for det er kun på Microsofts plattform løsningen kan kjøres. IT-ministeren forteller til digi.no at andre leverandører og plattformer for eksempel Linux, er velkommen til å komme opp med tilsvarende løsninger.

Foreløpig er det bare for engelsk og kinesisk at talesynte i dag er tilgjengelig i Windows.

Microsoft lanserer ikke bare talesyntese på bokmål, men også på nynorsk, noe IT-ministeren fra Sogn og Fjordane bekrefter at hun setter stor pris på til pressen.

Programmet skal lese opp tekst på en PC og skal deles ut gratis, får digi.no vite.

Hittil har slike programmer bare vært tilgjengelig som dyre, frittstående pakker. Norge blir trolig først med et gratis lese-program, hevder Røys.

Det er Microsoft og Telenor som står bak pakken sammen med programvareselskapet LingIT og NTNU i Trondheim. Teknologien som løsningen bygger på heter Talsmann, og er utviklet av Telenors forsknings- og utviklingsavdeling.

Programmet er foreløpig ikke klart. Når det er ferdig er ikke fastsatt, foreløpig sier departementet «i løpet av 2007».

Foreløpig er vil programmet kreve Windows og PC og det nevnes ingen planer for å lage versjoner for andre operativsystemer eller maskin som Mac eller Linux.

Meningen er å gi blinde, funksjonshemmende og brukere med svake norsk-kunnskaper et nytt hjelpe-verktøy. Men også mange andre brukere vil trolig kunne ha glede av programmet.

digi.no kommer tilbake med mer informasjon i denne saken.

Til toppen