Skal designe morgendagens Firefox

Tar på nytt opp tråden med å finne alternativer til nettleserfanene.

Skal designe morgendagens Firefox

Tar på nytt opp tråden med å finne alternativer til nettleserfanene.

I midten av april skrev digi.no artikkel om at enkelte innen Mozilla-systemet ser på mulighetene for å fjerne fanene i Firefox. Disse personene mener at fanene har utspilt sin rolle, og at de på grunn av dagens bruksmønster skaper mer uorden enn oversikt.

Artikkelen vekket mye debatt hos leserne. Mange var uenige i at det går an å organisere åpne websider på noen bedre måte enn det fanene tilbyr i dag.

Nå har Mozilla Labs likevel gått et skritt videre og inviterer til en designkonkurranse hvor deltakerne oppfordres til å eksperimentere med brukergrensesnittdesign for weben. Hovedmålet er å provosere og å få i gang en diskusjon om framtidige designretninger for Firefox, Mozilla-prosjektet og weben som et hele.

Målet er å finne en ny løsning for å skape, navigere og administrere mange nettsteder innen den samme nettleserinstansen.

Mer informasjon om Mozilla Labs Design Challenge finnes på denne siden. Der er det også lenker til eksempler på fanealternativer og diskusjoner rundt temaet.

Tree Style Tab viser de åpne sidene i sidefeltet i Firefox.
Tree Style Tab viser de åpne sidene i sidefeltet i Firefox.

Det virker uansett lite sannsynlig at fanene vil forsvinne fra Firefox med det første. Selv om man kommer fram til en alternativ løsning for å holde oversikten over de åpne websidene, vil nok muligheten til å vise fanene fortsatt være til stede.

Allerede i dag er det mulig å få presentert websidene i Firefox på andre måter enn det som er standard. Dette gjøres ved hjelp av utvidelser som for eksempel Tree Style Tab, som flytter fanene over i sidefeltet og fordeler dem i en trestruktur. Det er flere fordeler med denne metoden, blant annet utnytter den at stadig flere får skjermer med god plass i bredden, men desto mindre plass i høyden.

    Les også:

Til toppen