Skal det være en mynt med 18 timer musikk?

IBM-forskerne hviler ikke på sine laurbær. Nå har de tredoblet kapasiteten, men ikke størrelsen, på verdens minste harddisk.

IBM Microdrive, som ikke er større enn et gammelt kronestykke, kommer nå med en lagringskapasitet på formidable én gigabyte. Det er en tredobling av kapasiteten fra forrige versjon, uten at størrelsen på maskinvaren er økt.

Én gigabyte tilsvarer den kapasiteten du trenger for å lagre nærmere 1000 fotografier med høy oppløsning, eller 1000 romaner på 200 sider hver, eller nærmere 18 timer med høykvalitets digital musikk.

Dermed begynner en å få lagringsverktøy som gjør det mulig å bygge små, bærbare, elektroniske enheter for tildels avansert databehandling - det være seg alt fra digitale stillbilde- og videokameraer til håndholdte PC-er, PDA-er og bærebare musikkanlegg, i tillegg til de tradisjonelle bruksområdene som ekstra dataressurs til bærbare og stasjonære PC-er og skrivere.

Andre bruksområder vil kunne være elektroniske bøker, GPS-mottakere, såkalte smarte telefoner og elektroniske lommebøker.

- Du kan nå få plass til hele selskapets produktkatalog, pluss en samling e-business-applikasjoner, i skjortelomma, sier Michael Kuptz, lederen for IBMs Microdrive-produkter.

Han har vært med på utviklingen av IBMs første gigabyte-disk, modellen 3380 (i 1980), som var på størrelse med et kjøleskap, veide 250 kilo og kostet 40.000 dollar... Miniharddisken som lanseres i dag veier under 30 gram og koster mindre enn 500 dollar.

IBM Microdrive vil bli sendt ut i begrenset opplag i juli til utstyrsprodusenter og distributører, mens forhandlerleddet trolig må vente til september før de får tilgang på den nye harddiskmodellen, skriver IBM i en pressemelding.

Til toppen