Skal dette være et nettbrett?

Selv Microsoft kaller Surface «en ny famile av pc-er for Windows».

Skal dette være et nettbrett?
Microsoft Surface leveres med avtakbart tastatur, og markedsføres som en pc. Den enkleste utgaven kommer på markedet samtidig med Windows 8, det vil si til høsten. Bilde: Microsoft

På et arrangement i Hollywood i natt norsk tid, kunngjorde Microsoft at de, samtidig med Windows 8, vil lansere en ny «familie av pc-er for Windows», døpt Surface. Microsoft bruker også betegnelsen «tablet» om Surface. Det er et ord selskapet tradisjonelt har brukt om bærbare pc-er som kan betjenes uten tastatur, for eksempel med en spesiell type penn.

Kommersielt tolkes Surface som Microsofts svar på Apple iPad og Android-baserte iPad-kopier. Mens disse kan utstyres med tastatur som ekstra utstyr, er begge Surface-prototypene som Microsoft viste, utstyrt med eget avtakbart tastatur.

Tastaturfrie Windows-pc-er har vært på markedet i rundt 20 år, men har aldri slått an utenom i noen få nisjer. I november 2001 definerte daværende Microsoft-sjef Bill Gates «Tablet PC» som en bærbar pc for kunnskapsarbeidere der brukeren kan velge tastatur eller skrive med lyspenn på skjermen.

Håndskrift på skjerm slo aldri an som brukergrensesnitt. I stedet ga berøringsteknologi opphav til iPad-løsningen: et «virtuelt tastatur» som egen «app». Med Surface avviser Microsoft denne typen løsning. Tastaturet skal være fysisk, og det skal være fast tilkoblet.

For over ti år siden var Microsofts «Tablet PC» en spesifikasjon. Surface, derimot, er ikke bare «unnfanget, konstruert og utformet i sin helhet av Microsoft-ansatte», som det står i pressemelding. Den skal også produseres og markedsføres av Microsoft selv, på samme måte som selskapets mus, tastaturer, spillkonsoll og annen maskinvare. Under presentasjonen nektet Microsoft å svare på spørsmål om hva dette betyr for forholdet til partnere som HP, Dell og Lenovo.

Fysisk sett er det to nyskapninger i Surface.

Skroget er tilvirket etter en ny metode som Microsoft kaller «VaporMg» (uttales veipamag). Det som er sagt hittil om VaporMg tyder på at det har med forming – også støpning – av svært tynne metallflater, med utgangspunkt i magnesium. Metallflaten kan påsprøytes «partikler» for å få en «finish som på et luksusur». VaporMg-skrog kan gjøres så tynne som 0,65 millimeter og likevel ha tilstrekkelig styrke, heter det. Det er tynnere enn et kredittkort.

Den andre nyskapningen er tastaturet, døpt «Touch Cover». Det er tre millimeter tykt, og uten bevegelige deler. Det dreier seg altså ikke om et tradisjonelt tastatur, men om en berøringsteknologi. Microsoft forklarer at berøringstastaturet sanser fingerbevegelsene slik at man kan skrive betraktelig raskere enn med et virtuelt tastatur på en berøringsskjerm. Som tilleggsutstyr tilbys en «Type Cover», det vil si et deksel med ekte bevegelige taster som plasseres over berøringstastaturet. I dette ligger en innrømmelse: Den som vil skrive normalt fort, kan ikke nøye seg med et berøringstastatur.

De to Surface-prototypene som ble vist, likner hverandre i det ytre, bortsett fra at den ene er noe tykkere og tyngre.

Begge har 10,6 tommers berøringsskjerm (med nedfellbar støtte bak, for å holde skjermen på plass under arbeid) og berøringstastatur i valgfrie farger. Begge får operativsystemer tilpasset brukergrensesnittet man forbinder med en berøringsskjerm. Ingen krever mus, og begge vil kunne brukes uten tastaturet.

Den tynne har en ARM-prosessor, og drives av Windows RT. Den er 9,3 millimeter tykk og veier 676 gram, og vil leveres med Office 15. Operativsystemet er Windows RT, og utgangen er USB 2.0.

Den tyngre modellen har Intel-prosessor, er 13,5 millimeter tykk, veier 903 gram, har USB 3.0 og drives av Windows 8 Pro.

Om begge opplyses at de har doble MIMO-antenner: Man vil antakelig kunne velge ulike typer trådløs tilkopling og nettverk, uten at dette er spesifisert nærmere.

Microsoft lover at den enklere modellen skal være tilgjengelig samtidig med Windows 8, det vil si en gang til høsten. Den tyngre varianten av Surface skal lanseres 90 dager etter det.

I første omgang er det bare snakk om at Surface skal gjennom utvalgte Microsoft-utsalg i USA, og gjennom Microsofts nettbutikker.

Microsoft har opprettet et eget Coming Soon-nettsted for Surface, med video, bilder og nærmere opplysninger.