Skal droppe plugin-støtten i Firefox

Nok en spiker i kisten for 20 år gammel teknologi.

Skal droppe plugin-støtten i Firefox
Innen utgangen av 2016 vil den generelle støtten for nettleserplugins bli fjernet fra Firefox. Bilde: Mozilla

Mozilla kunngjorde i forrige uke at støtten for NPAPI-baserte plugins (programtillegg), noe som omfatter plugins som Java, Silverlight, Unity og mye annet, vil bli fjernet fra Firefox innen utgangen av 2016.

Det eneste unntaket er Adobe Flash Player, som Mozilla mener at fortsatt er utbredt i webopplevelsen til de fleste brukere. Flash vil derfor støttes internt i Firefox.

Leste du denne? Microsoft Edge klargjøres for pluginfri Skype 

Trend

Dermed ser det ut til at Mozilla følger i fotsporene til Google og Microsoft, som allerede har droppet plugin-støtten i henholdsvis Chrome og Edge, samtidig som at Flash Player er en integrert del av nettleserne.

Mozilla opplyser at stiftelsen også samarbeider med Unity om å tilby en plugin-fri løsning for Unity Web Player-basert innhold. Den grunnleggende teknologien i denne løsningen vil være WebGL.

Oracle anbefaler på sin side at webinnhold som i dag er basert på Java-applets, tar i bruk en plugin-fri teknologi i stedet, for eksempel selskapets Java Web Start.

TV 2 Sumo: Tar første skritt vekk fra Silverlight 

64-bits

Helt nye utgaver av Firefox, for eksempel for plattformer som ikke støttes i dag, vil ikke inkludere pluginstøtte. Dette gjelder blant annet 64-bits Firefox for Windows.

Nyheten betyr dog ikke at Firefox vil miste støtten for utvidelser, som er basert på helt andre teknologier enn det gamle NPAPI-grensesnittet.

Verken Apple eller Opera har foreløpig kunngjort at den generelle pluginstøtten vil forsvinne fra deres nettlesere.

Les også: Firefox skal få helt nye nettleserutvidelser