Skal få EMC til å tenke nytt

VMware-sjef Paul Maritz tar over ansvaret for moderselskapets strategi.

Skal få EMC til å tenke nytt
Paul Maritz skal pønske ut en videre strategi for EMC, i møtet mellom big data og nettskyen. Bilde: VMware

VMware og EMC har lagt nye lederkabaler, går det fram av en pressemelding fra VMware. Begge er formelt uavhengige, børsnoterte selskaper, men EMC eier 80 prosent av aksjene i VMware. Utvekslingen av ledere understreker de tette båndene mellom selskapene.

Endringene nå går ut på at Paul Maritz går av som CEO (toppsjef, «chief executive officer») i VMware, og inntar en ny rolle som teknologistrateg i EMC. Han fortsetter som styremedlem i VMware.

Pat Gelsinger går av som COO («chief operating officer») i EMC, og blir CEO i Vmware.

Begge tiltrer sine nye stillinger 1. september.

Martiz kom til VMware i juli 2008 som ny toppsjef etter 14 år i Microsoft. Han erstattet den avsatte, men populære medgründeren Diane Greene, og møtte hard motstand internt. Han har tydelig mestret denne utfordringen. Under hans ledelse har VMware opplevd kraftig vekst. I en undersøkelse fra desember i fjor av amerikanske topplederes interne popularitet skåret Maritz 86 poeng av 100 mulige, en økning på 7 poeng fra samme undersøkelse i desember 2010. Til sammenlikning skåret Mark Zuckerberg (Facebook) 89 poeng, Larry Page (Google) 92 poeng, Tim Cook (Apple) 96 poeng, Sam Palmisano (IBM) 65 poeng, Michael Dell (Dell) 70 poeng – og Steve Ballmer (Microsoft) 35 poeng. (Se artikkelen – Ballmer duger ikke.)

Pat Gelsinger ser også ut til å gå videre i en glitrende karriere. I løpet av sine 30 år i Intel, fra 1979 til 2009, avanserte han fra kvalitetskontrolltekniker til teknologidirektør (CTO, «chief technology officer») i 2001 og til sjef for Intels «Digital Enterprise Group» med 20 milliarder dollar i årsomsetning og 12 000 ansatte i 2005.

Maritz sier hans oppgave som strategisjef i EMC i hovedsak vil dreie seg om henholdsvis «big data» og applikasjoner i nettskyen. Gelsinger sier hans jobb som toppsjef i VMware vil være å befeste og videreutvikle konseptet med «programvaredefinerte datasentraler».

Rokeringen rokker ikke ved posisjonen til Joe Tucci, CEO i EMC og styreleder i både EMC og VMware. Hans interne popularitet ble for øvrig målt til 85 prosent, 3 poeng opp fra året før, i undersøkelsen nevnt ovenfor. Han er også godt likt av EMC-aksjonærene: Det var han som fant på at EMC skulle kjøpe 80 prosent av VMware i 2004. Det kostet EMC 635 millioner dollar. I dag er aksjene verd rundt 27 milliarder dollar.

Tucci fyller 65 år i august, og har tidligere sagt han vil trekke seg i desember. Nå sier han at han vil fortsette som EMC-sjef i hvert fall ut 2013.

Les mer om: