Skal få EMC til å tenke nytt

VMware-sjef Paul Maritz tar over ansvaret for moderselskapets strategi.

Paul Maritz skal pønske ut en videre strategi for EMC, i møtet mellom big data og nettskyen.
Paul Maritz skal pønske ut en videre strategi for EMC, i møtet mellom big data og nettskyen. (Bilde: VMware)

VMware-sjef Paul Maritz tar over ansvaret for moderselskapets strategi.

VMware og EMC har lagt nye lederkabaler, går det fram av en pressemelding fra VMware. Begge er formelt uavhengige, børsnoterte selskaper, men EMC eier 80 prosent av aksjene i VMware. Utvekslingen av ledere understreker de tette båndene mellom selskapene.

Endringene nå går ut på at Paul Maritz går av som CEO (toppsjef, «chief executive officer») i VMware, og inntar en ny rolle som teknologistrateg i EMC. Han fortsetter som styremedlem i VMware.

Pat Gelsinger går av som COO («chief operating officer») i EMC, og blir CEO i Vmware.

Begge tiltrer sine nye stillinger 1. september.

Martiz kom til VMware i juli 2008 som ny toppsjef etter 14 år i Microsoft. Han erstattet den avsatte, men populære medgründeren Diane Greene, og møtte hard motstand internt. Han har tydelig mestret denne utfordringen. Under hans ledelse har VMware opplevd kraftig vekst. I en undersøkelse fra desember i fjor av amerikanske topplederes interne popularitet skåret Maritz 86 poeng av 100 mulige, en økning på 7 poeng fra samme undersøkelse i desember 2010. Til sammenlikning skåret Mark Zuckerberg (Facebook) 89 poeng, Larry Page (Google) 92 poeng, Tim Cook (Apple) 96 poeng, Sam Palmisano (IBM) 65 poeng, Michael Dell (Dell) 70 poeng – og Steve Ballmer (Microsoft) 35 poeng. (Se artikkelen – Ballmer duger ikke.)

Pat Gelsinger ser også ut til å gå videre i en glitrende karriere. I løpet av sine 30 år i Intel, fra 1979 til 2009, avanserte han fra kvalitetskontrolltekniker til teknologidirektør (CTO, «chief technology officer») i 2001 og til sjef for Intels «Digital Enterprise Group» med 20 milliarder dollar i årsomsetning og 12 000 ansatte i 2005.

Maritz sier hans oppgave som strategisjef i EMC i hovedsak vil dreie seg om henholdsvis «big data» og applikasjoner i nettskyen. Gelsinger sier hans jobb som toppsjef i VMware vil være å befeste og videreutvikle konseptet med «programvaredefinerte datasentraler».

Rokeringen rokker ikke ved posisjonen til Joe Tucci, CEO i EMC og styreleder i både EMC og VMware. Hans interne popularitet ble for øvrig målt til 85 prosent, 3 poeng opp fra året før, i undersøkelsen nevnt ovenfor. Han er også godt likt av EMC-aksjonærene: Det var han som fant på at EMC skulle kjøpe 80 prosent av VMware i 2004. Det kostet EMC 635 millioner dollar. I dag er aksjene verd rundt 27 milliarder dollar.

Tucci fyller 65 år i august, og har tidligere sagt han vil trekke seg i desember. Nå sier han at han vil fortsette som EMC-sjef i hvert fall ut 2013.

Til toppen