Skal få petaflops-ytelse med Playstation-brikker

Maskinen «Roadrunner» skal gi IBM et enda større forsprang blant verdens superdatamaskiner.

Skal få petaflops-ytelse med Playstation-brikker

Maskinen «Roadrunner» skal gi IBM et enda større forsprang blant verdens superdatamaskiner.

IBM troner allerede på toppen av listen over verdens superdatamaskiner med systemet BlueGene/L, som nå kan levere en ytelse på 478,2 teraflops. Men selskapet planlegger allerede flere maskiner som skal kunne sikre at selskapet beholder tronen i ganske lang tid framover.

Det første systemet, BlueGene/P, er en nye variant av maskinen som nå ligger på topp. Dette skal med tiden kunne bygges ut slik at det oppnår en vedvarende ytelse på minst en petaflops. Det kraftigste BlueGene/P-systemet som til nå er bygget, har dog ikke høyere ytelse enn 167,3 teraflops.

Men IBM har flere maskiner under veis.

I går kunngjorde selskapet at det er i ferd med å bygge en maskin som har fått kallenavnet «Roadrunner». Denne maskinen skal leveres til Det amerikanske energidepartementets Los Alamos National Laboratory sommeren 2008.

Men Roadrunner skal være bygget opp på en helt annen måte enn BlueGene-systemene. I stedet for IBMs egne Power-prosessorer, skal det benyttes tusenvis av AMD-prosessorer, sammen med mengder av Cell Broadband Engine, grafikkprosessoren som utgjør hjertet i Playstation 3.

Kombinasjonen av de to prosessortypene skal føre til et kraftig kutt i det typiske strømforbruket, samtidig som man skal kunne oppnå ytelser på mer enn én petaflops.

Til toppen