UTVIKLING

Skal fjerne Java-støtten i Chrome

Google vil ta livet av gammel pluginteknologi.

Chrome, med produktdirektør Sundar Pichai, har fått en betydelig posisjon i nettlesermarkedet. Om ikke så lenge er de med å begrave Java som nettleser-plugin for godt. Da forsvinner nemlig støtten for både denne og de fleste andre nettleser-plugins fra Chrome.
Chrome, med produktdirektør Sundar Pichai, har fått en betydelig posisjon i nettlesermarkedet. Om ikke så lenge er de med å begrave Java som nettleser-plugin for godt. Da forsvinner nemlig støtten for både denne og de fleste andre nettleser-plugins fra Chrome. Bilde: Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. sep. 2013 - 13:17

I årene før HTML5 begynte å se dagens lys, var nettleser-plugins som Java, Flash Player og en nødvendighet for å kunne vise svært mye innhold på weben. I dag kan mye av funksjonaliteten som pluginene ga, erstattes av teknologi basert på åpne webstandarder.

Alle nettlesere bortsett fra Microsofts Internet Explorer støtter i dag plugins gjennom grensesnittet NPAPI (Netscape Plug-in API). Dette grensesnittet ble første gang gjort tilgjengelig i Netscape Navigator 2.0, som kom i 1996, og dermed tilpasset en helt annen tid.

Bruken av plugins har aldri vært helt uten komplikasjoner. Blant annet har plugins som Java og Flash Player gjennom årene hatt mer enn sin andel av sårbarheter, noe som har utsatt nettleserbrukerne for betydelig risiko. Dessuten er det slik at en stor andel av krasjtilfellene til nettlesere skyldes nettopp bruken av plugin-teknologi.

De siste årene har bruken av pluginteknologi på webinnhold blitt enda mer problematisk fordi de fleste nettlesere til nettbrett og smartmobiler ikke har støtte for plugins. Det samme gjelder også Chromebooks, maskinene som er basert på Googles Chrome OS.

Siden stadig mer av innholdet på weben konsumeres ved hjelp av nettopp nettbrett og smartmobiler, er det i dag uansett temmelig bakvendt å lansere nytt webinnhold basert på slike teknologier.

Microsoft har de siste årene tatt til orde for en pluginfri web. I går la Google fram en tidsplan som i enda større grad vil kunne bidra til dette.

Ikke bare Java

I januar 2014 vil Chrome som standard, men med noen unntak, blokkere alle plugins som benytter NPAPI. Unntakene er de NPAPI-pluginene som brukes mest. Ifølge Googles egne målinger er dette (i denne rekkefølgen) Silverlight, Unity, Google Earth, Java, Google Talk og Facebook Video. Bortsett fra Java, vil disse bli lagt i en hviteliste. Java er allerede blokkert i Chrome av sikkerhetsårsaker.

Dette betyr at alle andre NPAPI-plugins vil bli blokkert i Chrome, med mindre brukeren selv legger dem til i hvitelisten. En tilsvarende ordning skal forøvrig også innføres i Mozilla Firefox innen utgangen av året.

Plugins for Chrome som ikke er basert på NPAPI, det vil si de to som er integrert i Chrome ved hjelp av Pepper-grensesnittet (PPAPI) – Flash Player og PDF-leseren, vil ikke være berørt av den kommende ordningen.

Men blokkeringen er bare første skritt på veien. Google planlegger å fjerne hele støtten for NPAPI i Chrome innen utgangen av 2014. Nettsteder som benytter innhold basert på for eksempel Java eller Silverlight, vil dermed ikke lenger fungere i Chrome. Nøyaktig når dette vil skje, avhenger av i hvor stor grad pluginteknologiene fortsatt brukes av Chrome-brukerne, samt tilbakemeldinger fra de samme brukerne.

Chrome Web Store

For applikasjoner og utvidelser som tilbys via Chrome Web Store, har Google med umiddelbar virkning innført forbud mot nytt innhold som er basert på NPAPI. Web Store-innhold som er basert på NPAPI vil gradvis gjøres utilgjengelig i løpet av det kommende året. Men innholdet vil kunne kjøres i Chrome inntil NPAPI-støtten fjernes også der.

I de tilfeller hvor standard webteknologier (eller Flash) virkelig ikke er tilstrekkelig for innholdsleverandørene, foreslår Google at disse tar i bruk for eksempel NaCl, Packaged Apps, Native Messaging API eller Legacy Browser Support. Lenker til de ulike alternativene finnes i kunngjøringen fra Google.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.