– Skal føles som nettet i gamle dager

Facebook lanserer ny diskusjonsapp.

– Skal føles som nettet i gamle dager
Rooms lar brukerne diskutere de særeste temaene i fred og ro. Bilde: Facebook

Facebook har nettopp lansert enda en mobilapp som kanskje mest av alt fremstår som et interessant eksperiment. Det heter Rooms, og meningen er at man skal kunne sette opp diskusjonsrom der man kan diskutere alle mulige temaer, anonymt, og kun internt i denne appen. Diskusjonsrommene som opprettes er ikke tilgjengelige utenfor Rooms.

Det interessante er altså at selv om det er et Facebook-produkt, kreves det ikke at man bruker det ekte navnet, og det kreves ikke en gang at man logger seg inn med Facebook-kontoen sin eller en epost-adresse.

Det har gått rykter om en slik app en stund, selv om Rooms ikke helt ble den anonyme løsningen man trodde. Diskusjonsgruppene er moderert, slik at det ikke blir fullstendig kaotiske tilstander der, og man skal prøve å holde de mest kontroversielle uttalelser under kontroll. Meningen er likevel at Rooms skal la folk diskutere nisjeemner som kanskje ikke passer helt i den ordinære Facebook-nyhetsstrømmen, og gjøre det uten å oppgi navnet sitt. På den måten kan man ta opp mer personlige og sensitive temaer.

For å komme inn på rommene bruker appen QR-koder, som brukerne må ta et bilde av for å bli godtatt.

Dette betyr at de som oppretter rommene har full kontroll over hvem de slipper inn, og kan holde diskusjonene akkurat så begrenset som de selv ønsker.

Rooms foregår helt utenfor Facebook, og krever ikke at man bruker sitt eget navn.
Rooms foregår helt utenfor Facebook, og krever ikke at man bruker sitt eget navn. Bilde: Facebook

Prinsippet blir sammenlignet med det enorme forumet Reddit, et sted åpent for diskusjoner av alle slag, selv om Rooms er mer begrenset, i at man kan bare bli med i rom man er eksplisitt invitert til.

Rent utseendemessig har Rooms en slags nyhetsstrøm som minner om Instagram, bare med diskusjoner.

Appen ble skapt av Josh Miller, hvis selskap Branch ble kjøpt av Facebook tidligere i år. Miller solgte ideen til Mark Zuckerberg ved å forklare at selv om det finnes uendelig mange diskusjonsfora på nettet, finnes det ingenting som fokuserer på diskusjoner kun på mobil. Og Millers poeng (via TechCrunch) var å bringe tankene tilbake til hvordan nettet var i gamle dager, med en følelse av uendelig oppdagelse, samtidig som alt var litt røffere i kantene og mindre kontrollert.

Miller er nå med i Facebook Creative Labs-teamet, og det er ikke første gang de eksperimenterer med nye, frittstående apper. Applikasjoner som Paper og Slingshot fikk mye omtale ved lansering, selv om de ikke ble noen store suksesser, og det gjenstår å se om Rooms får det til.

Per i dag er dessverre ikke Rooms tilgjengelig i Norge, kun i et utvalg engelsktalende land, og kun på iOS. Det loves imidlertid bredere utrulling i tiden fremover.

    Les også: