BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal forbedre Windows Update

Lover å redusere antallet månedlige omstarter med Windows 8.

Windows 8 vil varsle brukeren om kommende, automatiske omstarter allerede i innloggingsvinduet.
Windows 8 vil varsle brukeren om kommende, automatiske omstarter allerede i innloggingsvinduet. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. nov. 2011 - 10:33

Den innebygde oppdateringsfunksjonen i Windows, Windows Update, skal bli mer brukervennlig i Windows 8. Det lover Windows-sjef i Microsoft, Steven Sinofsky, i et blogginnlegg.

Microsoft kommer normalt med oppdateringer til Windows to ganger i måneden. Den ene runden, andre tirsdag i hver måned, kommer det sikkerhetsoppdateringen, mens den fjerde tirsdagen i hver måned gis det ut oppdateringer som retter feil som ikke berører sikkerheten.

I dag kan brukerne velge å bruke Windows Update på tre ulike måter. Det vanligste er at oppdateringene først installeres i det brukeren skrur av systemet. Ulempen med dette er at mange brukere lar pc-en sin være på eller i hvilemodus i mange dager eller uker. Det betyr at sikkerhetshullene ikke blir fjernet før på et langt senere tidspunkt enn det som er ideelt.

En annen mulighet er at sikkerhetsoppdateringene automatisk installeres på et valgt tidspunkt på døgnet. Da vil pc-en automatisk starte på nytt etter en periode på 15 minutter, uavhengig av hva brukeren har åpent av applikasjoner og dokumenter.

Den tredje metoden er manuell eller interaktiv oppdatering, hvor brukeren blir varslet om at det er oppdateringer tilgjengelig, men hvor brukeren velger å sette i gang oppdateringen på egenhånd. Deretter blir man med inntil fire timers mellomrom minnet på at systemet ønsker å gjøre en omstart.

Det er antallet omstarter som stort sett er utfordringen. Så lenge man bruker pc-en, ønsker man ikke å gjøre en omstart, noe som kan ta ganske mange minutter, avhengig av mengden av oppdateringer som skal gjøres, dokumenter som må lagres og applikasjoner som må lukkes igjen, for så å åpne det samme igjen når Windows har startet på nytt.

Ifølge Sinofsky skal Windows 8 innføre en ordning hvor omstarter synkroniseres med den månedlige sikkerhetsoppdateringen. Det vil si at man normalt vil slippe unna med én omstart i måneden. Unntaket er hvis Microsoft må sende ut ekstraordinære sikkerhetoppdateringer for å fjerne sårbarheter som aktivt benyttes i angrep. Da må man regne med å måtte starte Windows på nytt.

Men omstarten vil ikke skje umiddelbart. Windows 8 vil varsle brukeren via blant annet innloggingsskjermen i tre døgn før en automatisk omstart vil bli utført. Men det skal bare skje dersom ingen bruker benytter maskinen, når ingen applikasjoner kjøres i bakgrunnen og når det ikke er noe potensielt arbeid som ikke har blitt lagret.

Omstarten vil da bli utsatt, inntil neste gang en bruker logger seg inn. Brukeren vil da bli vist en advarsel om at omstarten vil skje innen 15 minutter. Advarselen vil ikke bli vist dersom maskinen benyttes i fullskjermmodus, for eksempel under en presentasjon, spill eller film.

I bedriftsmiljøer kan IT-administratorer ta vekk den automatiske omstarten helt. Da vil det bli vist en melding til brukerne i innloggingsvinduet om at maskinen har behov for omstart. Den vil bli vist helt til brukeren selv har startet maskinen på nytt.

Windows Update vil som i dag inkludere oppdateringer til Microsoft-produkter og en del tredjepartsdrivere. Men i tillegg skal også Metro-baserte applikasjoner anskaffet via Windows Store kunne oppdateres ved hjelp av Windows Update.

Det betyr etter alt å dømme at vanlige Windows-programmer fortsatt må oppdateres separat.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.