ANALYSER

Skal forske på smerter fra mobil

NTNU skal kartlegge smertene fra mobilbruk mange melder om.

24. jan. 2005 - 11:22

Bruk av mobiltelefoni har ennå ikke vært prøvd ut mer enn en generasjon og vi vet med sikkerhet ikke hvilke farer stråling kan gi.

En undersøkelse viser at hver femte mobilbruker får hodeplager når mobilen brukes hyppig mot øret. Nå skal forskere finne ut om dette skyldes stråling, skriver Adresseavisen.

Ved hjelp av fotografering med infrarødt kamera har teamet ved NTNUs institutt for fysikk og Hodepinesenteret ved St. Olavshospitalet tidligere dokumentert at varmeutviklingen mot øret ikke skyldes stråling.

Men det har også vært gjort en nordisk undersøkelse blant 12.000 mennesker , der 22 prosent rapporterte om ubehag i hodet, trøtthet og konsentrasjonsvansker i forbindelse med mobilen.

Forskere utelukker ikke at plagene kan skyldes vel så mye stress som stråling, men vil nå kartlegge årsaken.

Forskere vil inkludere 80 mennesker i det nye studiet som starter i februar i laboratoriet ved NTNU.

Puls og blodtrykk skal måles på forsøkspersoner, for å se om strålingen medfører endringer. Både før og etter testingen vil deltagere bli spurt om hodepine.

Det pågår i tillegg en rekke internasjonale befolkningsstudier i regi av WHO, der også Statens Strålevern deltar. Et viktig spørsmål er om strålingen fra mobilen kan føre til økt risiko for kreft og om mulig sammenheng mellom mobilbruk og hjernesvulst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.