BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal gi mye raskere nettbrett og smartmobiler

Nvidias Tegra 3 har i alt 17 prosessorkjerner og kommer først i nettbrett fra Asus.

Nvidia Tegra 3 leveres med hele fem CPU-kjerner.
Nvidia Tegra 3 leveres med hele fem CPU-kjerner. Bilde: Nvidia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. nov. 2011 - 11:05

Nvidia lanserte i går den allerede mye omtalte systembrikken Tegra 3, tidligere kjent under kodenavnet «Project Kal-El».

Tegra 3 har en design som skiller seg ut fra konkurrentene. Ikke bare har den fire identiske Cortex A9 CPU-kjerner klokket til maksimal 1,3 GHz. I tillegg har den en ekstra, laveffekts Cortex A9-kjerne som ikke vil klokkes høyere enn 500 MHz. Denne kjernen kalles for «Companion-kjernen» og vil primært brukes til bakgrunnsoppgaver, som synkronisering av e-post og sosiale medier, samt under avspilling av musikk og video.

Også ARM selv har nylig lansert en lignende design, big.Little Processing, men det er opp til selskapets lisenspartnere å lage produkter basert på designen.

I Tegra 3 vil null, én, to eller fire av hovedkjernene tas i bruk etter behov. Svitsjingen fra Companion-kjernen og over på hovedkjernene skal ta under 2 millisekunder. Størst behov for prosessorkraft er ventet ved spilling av avanserte spill og medieprosessering.

Bruken av kjerner i Nvidia Tegra 3. <i>Bilde: Nvidia</i>
Bruken av kjerner i Nvidia Tegra 3. Bilde: Nvidia

Teknologien som kontrollerer bruken av kjernene, kaller Nvidia for Variable

Symmetric Multiprocessing (vSMP). Den støttes av selskapets Dynamic Voltage

and Frequency Scaling (DVFS) og administrasjonsprogramvare for CPU Hot-Plug. Det kreves ingen spesielle modifikasjoner av operativsystemet for å støtte dette.

Fordelen med det hele er redusert effektbehov. I den laveste effekttilstanden, LP0, skal strømforbruket være redusert med 28 prosent, sammenlignet med forgjengeren, Tegra 2. Den kraftigste reduksjonen i strømforbruk, ifølge Nvidia egne målinger, skal skje under avspilling av HD-video. Det loves en reduksjon på 61 prosent, sammenlignet med Tegra 2.

I tillegg til CPU-kjernene, er Tegra 3 også utstyrt med en tolvkjernet GeForce-GPU, som ifølge Nvidia skal levere tre ganger så høy grafikkytelse som Tegra 2. Blant annet støttes støtte for stereoskopisk 3D.

De viktigste komponentene i Nvidias Tegra 3. <i>Bilde: Nvidia</i>
De viktigste komponentene i Nvidias Tegra 3. Bilde: Nvidia

Bildeprosessoren skal levere opptil dobbelt så høy ytelse som den i Tegra 2. Dette gjør at den nye brikke støtter kameraer med oppløsning på opptil 32 megapiksler, i tillegg til høyere oppløsning levert til eksterne skjermer.

Det første produktet som tar i bruk Tegra 3-brikken er det Android-baserte Asus-nettbrettet Eee Pad Transformer Prime. Dette er utstyrt med 10,1 tommers skjerm og kan etter alt å dømme ventes på markedet i desember. Ifølge Cnet News vil prisen for en versjon med 32 gigabyte lagringsplass koste 499 dollar, mens en 64 gigabyte-versjon vil koste 599 dollar. Dokkstasjonen med tastatur og ekstra batteri skal koste 149 dollar.

Den første enheten basert på Nvidia Tegra 3 er nettbrettet Asus Eee Pad Transformer Prime. <i>Bilde: Nvidia</i>
Den første enheten basert på Nvidia Tegra 3 er nettbrettet Asus Eee Pad Transformer Prime. Bilde: Nvidia

Det innebygde batteriet i nettbrettet skal holde til opptil 12 timers drift. Tilkoblet dokkstasjonen kan batteritiden økes til 18 timer, selvfølgelig helt avhengig av bruken.

Nettbrettdelen veier 586 gram og er 8,3 millimeter tykk. Dokkstasjonen veier 537 gram og er opptil 10,4 millimeter tykk.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.