Skal gjøre butikk på IT-veldedighet

Pc-tjenester på et usb-armbånd skal jevne ut det digitale kunnskapsgapet.

Tradisjonelle pc-programmer, nettleser, e-post, spill, utviklingsapplikasjoner, lagringsplass og web-filtrering for barn er tilgjengelig i et usb-armebånd.
Tradisjonelle pc-programmer, nettleser, e-post, spill, utviklingsapplikasjoner, lagringsplass og web-filtrering for barn er tilgjengelig i et usb-armebånd.

Pc-tjenester på et usb-armbånd skal jevne ut det digitale kunnskapsgapet.

For snaue 350 kroner for en abonnmentsperiode på seks måneder tilbyr newyorkeren Thomas F. Anglero i Wihood pc-tjenester på et usb-armbånd. Brukeren får tilgang til kontorstøtteprogrammer, nettleser, e-post, spill, utviklingsapplikasjoner, lagringsplass og web-filtrering for barn.

Armbåndet med USB-minnet kan plugges på en hvilken som helst plattform med tilknytning til internett. Og pc-en kan gjerne være gammel. Derfor ønsker Anglero å finne partnere som gjenvinner gammelt it-utstyr.

Han er nå i samtaler med Fair som er en humanitær organisasjon i Norden. Fair gjenbruker datautstyr fra de nordiske land i bistandsprosjekter i Afrika, Asia og Sør-Amerika.

- Brukerne trenger ikke kjøpe dyr maskinvare eller bekymre seg om minnekapasitet eller utstyr, sier gründeren til digi.no.

Teknologien er basert på åpen kildekode og egenutviklede applikasjoner med it-tjenester fra nettskyen – «cloud computing» – som en modell for databehandling.

Anglero vil tilby tjenestene til utviklingsland. Fattige barn i Afrika, Asia og Latin-Amerika skal ha de samme sjanser til digital kunnskap som barn fra Vesten, mener han.

Anglero fant sin norske kone under studietiden i USA, og valgte Norge til fordel for å få fullt stipend på legestudier i California.

Han har gjor karriere i telekommunikasjon og har lang erfaring både fra Ericsson og Telenor inntil han startet selskapet WiHood. I januar i år var han blant ti vinnere med innvandrerbakgrunn som ble kåret som spesielt innflytelsesrike i norsk arbeids- og samfunnsliv av Leadership Foundation.

Nå vil han gjøre butikk på sosial entreprenørskap og hjelpe skolebarn i utviklingsland.

Det skal han gjøre gjennom partnerskap med mobiloperatører. I november inngikk han avtale med Telenor Playground.

Avtalen gir Wihood tilgang til Telenors internasjonale kundebase.

- Vi er nå i samtale med GrammenPhone som er delvis eid av Telenor for å tilrettelegge Wihood-konseptet for millioner av mennesker i Bangladesh, sier Anglero til digi.no.

I tillegg er han i samtaler med to andre mobiloperatører fra henholdsvis Europa og Sør-Amerika som mulige forretningsforbindelser.

Mobilopertørene på sin side for tilgang til en helt ny målgruppe som etterhvert vil bli deres kunder som mobilbrukere.

Selve armebåndet med pc-tjenestene vil ha en kostpris på 150 kroner.

- Vi trenger ikke produsere flere pc-er og infrastruktur har vi allerede. Det som de fattige barna i lavkostland trenger er nettjenester og tilgang til programmer som en tradisjonell pc har, sier Anglero.

Anglero har mottatt støtte fra Innovasjon Norge, men selve konseptet er hundre prosent finansisert med egne midler.

Han har valgt ut Chelelemuk internatskole for 465 jenter i Kenya som sitt prosjekt som han vil støtte. Ideen fikk han da han mottok prisen fra Leadership Foundation og han kom i prat med en kvinne fra skolen.

Skolen har ikke mye av ressurser, men med bidraget fra Wihood vil hver elev vil få sin virtuelle PC-service som gir dem mulighet til å følge med med på det nyeste av teknologi.

- Bare etter 30 sekunder ble jeg overbevist om at disse jentene fortjener flere muligheter enn det jeg selv hadde da jeg vokste opp i et veldig fattig strøk i New York City, sier Anglero.

Han har møtt mange idealistiske personer i Norge som ønsker å støtte prosjektet. Blant annet har han mottatt fem gratis PC-er fra pc-leverandøren Exense og en bonde fra Hønefoss har bidratt med et tonn korn.

Anglero har i tillegg inngått et samarbeid med Liv Arnesen og vil tilrettelegge for virtuelle pc-tjenester for millioner av barn som følger Arnesen på hennes neste ekspedisjon til Sydpolen i 2011.

Han håper på å få drahjelp fra norske myndigheter til å videreføre sitt sosiale entreprenørskap i lavkostland.

Wihood har i dag fem ansatte med Anglero i Norge og fire andre i Argentina.

Til toppen