Skal gjøre mobilen mer brukervennlig

- Europeiske mobiloperatører har feilet på brukervennlighet, beklaget NetCom overfor digi.no tidligere i dag. - Vi har løsningen, mener Erland Bakke i norske Icon Capital Group, som eier fem prosent av Seattle-selskapet UIEvolution.

- Europeiske mobiloperatører har feilet på brukervennlighet, beklaget NetCom overfor digi.no tidligere i dag. - Vi har løsningen, mener Erland Bakke i norske Icon Capital Group, som eier fem prosent av Seattle-selskapet UIEvolution.

Det er Microsoft-veteranen Satoshi Nakajima som står bak UIEvolution, et selskap som har utviklet en plattformuavhengig applikasjonsmotor for mobile terminaler.

Hovedproduktet, UIEngine, gjør det mulig for innhold-, programvare- og maskinvareleverandører å levere interaktive multimedieapplikasjoner for tredje generasjons mobilnett, samt lyd- og videofunksjonalitet på selve terminalen.

- Løsningen støtter alt fra Java og Brew til PocketPC, Palm, iMode og WAPNG, forteller Erland Bakke i det norske investeringsselskapet Icon Capital Group.


Slik ser UIEvolution for
seg at de ulike funksjonene
kan presenteres på din mobil

Nordmennene gikk inn med 6-7 millioner kroner i UIEvolution den 31. desember i fjor, noe som gir en eierandel på rundt fem prosent i Seattle-selskapet. Andre eiere er Ignition, samt japanske ITX (størst) og Nissho Iwai.

- Vår oppgave blir å hjelpe UIEvolution til å få innpass blant operatører og terminalprodusenter i Norden, sier Bakke, som imidlertid ikke går til den største først.

- Vi tror det er vanskeligst å få innpass hos Nokia, så vi satser primært på selskaper som Sony Ericsson, Alcatel og Siemens. De virker mer åpne for denne type applikasjoner, de er ikke så proprietære i tankegangen som Nokia, mener Bakke men må innrømme at det foreløpig ikke er inngått noen kontrakter.

Bakke er likevel optimist, for behovet for slike løsninger er så absolutt til stede, mener han, og viser til onsdagens digi.no-oppslag om at mobiltelefonene må få flere knapper.

- Dette er noe som både operatører, innholdsleverandører og utstyrsprodusenter har bruk for, mener Bakke som i all enkelhet sammenlikner UIEvolutions mobilløsning med det shockwave er for nettbrukere.
Hvorfor se ut som dette...
- Vi snakker om utvidete produkter for håndholdte terminaler, nedlastbar klient-tjener-programvare som gir interaktive og rikholdige multimedieapplikasjoner, det være seg fargeskjermer, skjermsparere, lyd, video, stillbilder...
...når det kan se ut som
dette, spør UIEvolution...

For operatørene betyr det muligheter for bedre markedssegmentering og merkevarebygging gjennom bedre kontroll med den enkelte mobilabonnents brukergrensesnitt på terminalen. Og økt skreddersøm, tror UIEvolution, vil gi større kundetilfredshet. Og tilfredse kunder gir mer lojale kunder, økt bruk og dermed mer penger i kassa for netteierne. For utstyrsprodusentene er det ikke uinteressant at brukerne kan oppgradere sin telefon fortløpende og dynamisk. Det styrker merkevaren og kundelojaliteten og trolig også salget, argumenterer UIEvolution.

Selskapets produktportefølje består av UIE Player - en klientmodul som kjøres på brukerens mobiltelefon, PDA, nettleser eller konsoll - og denne snakker med UIE Server som enkelt forklart er et sett med Java-bibliotek som lar utviklere produsere plattformuavhengige (og skjermuavhengige) programsnutter basert på UIEngine. Vil du lese mer om detaljene i utviklingsmiljøet i UIEngine kan du laste ned hvitboken (PDF-format) her.

Til toppen