BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal Google-roboter bygge iPad-er?

– Forhandler med Foxconn.

Foxconn vil erstatte mange produksjonsmedarbeidere med roboter. Nå skal selskapet være i samtaler med Google om nettopp slik teknologi.
Foxconn vil erstatte mange produksjonsmedarbeidere med roboter. Nå skal selskapet være i samtaler med Google om nettopp slik teknologi. Bilde: Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. feb. 2014 - 10:31

Google innledet i fjor en voldsom satsing på robotteknologi, med blant annet oppkjøp av åtte selskaper i denne bransjen. Men det har så langt vært ganske ukjent hvilke planer Google har med dette. Enkelte har dog spekulert på om Google vil bruke slik teknologi for å bygge opp en varehandelstjeneste som kan konkurrere med blant annet Amazon.

I går kunne Wall Street Journal avsløre at Google og Foxconn er i samtaler om bruk av Google-eid robotteknologi i det taiwanske selskapets fabrikker. Foxconn er verden største kontraktleverandør av elektroniske enheter. Selskapet er kanskje mest kjent for å produsere smartmobiler og nettbrett for Apple, men oppdragene er på ingen måte begrenset til dette. Rekken av kunder er lang og inkluderer blant annet de tre store leverandørene av spillkonsoller, samt Amazon, Nokia og Google selv.

Ifølge Wall Street Journal har Foxconn et sterkt ønske om å innføre mer automatisering i selskapets produksjon. Selskapet har fabrikker i en rekke land, men flest i Kina. Økende lønnskostnader og omstridte arbeidsforhold skal være viktige årsaker til ønsket om erstatte mennesker med maskiner i produksjonshallene.

Allerede i 2011 presenterte Foxconn planer om å mangedoble bruken av roboter i produksjonen. Det er uklart hvor langt selskapet faktisk har kommet i dette arbeidet.

Ifølge de ikke navngitte kildene til Wall Street Journal har styreformann i Foxconn, Terry Gou, nylig hatt et møte med Googles robotsjef, Andy Rubin. Under møtet skal Gou ha uttrykt begeistring over teknologiene Rubin demonstrerte, og Rubin skal ha bedt om hjelp til å integrere et teknologiselskap som Google er i ferd med å kjøpe.

Analytikere Wall Street Journal har vært i kontakt med, mener at Foxconn kan fungere som et svært godt testområde for Googles robotteknologi. Det antas at Google er i ferd med å lage et eget robot-operativsystem.

Å bruke roboter i forbindelse med masseproduksjon er på linje med tidligere uttalelser fra Google-sjef Larry Page, om at robotteknologi bør tas i bruk på alle mulige områder hvor den kan frigjøre mennesker fra rutinearbeid og gjentakende oppgaver.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.