Kampen til en ung jusstudent fra Østerrike mot Facebook har allerede fått stor betydning, men er langt fra over. (Bilde: Scanpix)

Safe Harbour

Skal granske Facebooks dataoverføring til USA

Irsk personvernmyndighet «beordret» av landets høyesterett.

Irsk høyesterett har beordret datatilsynet i Irland, Data Protection Commissioner (DPC), om å granske Facebooks overføring av europeiske personopplysninger til USA, og tilsynet har nå samtykket til dette. Dette skriver blant annet RTÉ News og BBC News.

Les også: Safe Harbour, Snowden og keiserens nye klær 

Safe Harbour-dommen

Bakgrunnen er EU-domstolens nylige beslutning om å erklære Safe Harbour-avtalen mellom EU og USA for ulovlig, som igjen skyldes at den østerrikske jusstudenten Max Schrems har klaget på Facebooks håndtering av personopplysninger.

Fordi Facebook har sitt sentrale, europeiske datasenter i Irland, var Schrems nødt til å klage Facebook inn for det irske DPC. Men tilsynet nektet da å etterforske saken. Schrems har siden utfordret denne avgjørelsen i det irske rettssystemet.

Saken var kommet helt til høyesterett i Irland, som i fjor overlot til EU-domstolen å avgjøre om Safe Harbour-avtalen er gyldig.

Bakgrunn: Kamp mot Facebook kan få store konsekvenser 

Tilbake i Irland

Nå er saken altså tilbake hos den høyeste domstolen i Irland, som raskt besluttet at DPC er forpliktet til granske anklagene mot Facebook, men også å avgjøre om det skal sette en stopper for dataoverføringene dersom tilsynet ikke anser at Facebook tilbyr et adekvat beskyttelsesnivå for brukernes personlige informasjon.

– Partene er enige om at kommissærens avgjørelse må oppheves. Det er ikke omtvistet. Kommissæren er forpliktet til å etterforske klagen, og jeg er ikke i tvil om at hun vil gjøre dette, sier høyesterettsdommer Gerard Hogan til RTÉ News.

Ikke bare framgang: Nederlag i personvernkamp mot Facebook 

Tviler

Schrems er ikke like sikker.

– Gitt min erfaring tviler jeg på at det som i dag i stor grad er en «tech business protection authority» vil våkne opp i morgen og gå over til å bli en reell «data protection authority». Men jeg antar vi får vite det snart, sier han til BBC News.

Kommisæren, Helen Dixon, kommer dog med ganske klare løfter.

– Jeg ønsker dagens kjennelse fra dommer Hogan velkommen. Den bringer disse forhandlingene til en konklusjon. Min etat vil nå fortsette å etterforske innholdet i klaget med den største grundighet, skriver hun i en pressemelding.

Facebook lover på sin side å svare villig på henvendelsene fra DPC, samtidig som at nok en gang avviser at selskapet er involvert i noe program som gir amerikanske myndigheter direkte tilgang til selskapets servere.

Se mengden: Ba Facebook utlevere alt de visste om ham 

Til toppen