JUSS OG SAMFUNN

Skal granske Facebooks dataoverføring til USA

Irsk personvernmyndighet «beordret» av landets høyesterett.

Kampen til en ung jusstudent fra Østerrike mot Facebook har allerede fått stor betydning, men er langt fra over.
Kampen til en ung jusstudent fra Østerrike mot Facebook har allerede fått stor betydning, men er langt fra over. Bilde: Scanpix
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2015 - 10:41

Irsk høyesterett har beordret datatilsynet i Irland, Data Protection Commissioner (DPC), om å granske Facebooks overføring av europeiske personopplysninger til USA, og tilsynet har nå samtykket til dette. Dette skriver blant annet RTÉ News og BBC News.

Les også: Safe Harbour, Snowden og keiserens nye klær 

Safe Harbour-dommen

Bakgrunnen er EU-domstolens nylige beslutning om å erklære Safe Harbour-avtalen mellom EU og USA for ulovlig, som igjen skyldes at den østerrikske jusstudenten Max Schrems har klaget på Facebooks håndtering av personopplysninger.

Fordi Facebook har sitt sentrale, europeiske datasenter i Irland, var Schrems nødt til å klage Facebook inn for det irske DPC. Men tilsynet nektet da å etterforske saken. Schrems har siden utfordret denne avgjørelsen i det irske rettssystemet.

Saken var kommet helt til høyesterett i Irland, som i fjor overlot til EU-domstolen å avgjøre om Safe Harbour-avtalen er gyldig.

Bakgrunn: Kamp mot Facebook kan få store konsekvenser 

Tilbake i Irland

Nå er saken altså tilbake hos den høyeste domstolen i Irland, som raskt besluttet at DPC er forpliktet til granske anklagene mot Facebook, men også å avgjøre om det skal sette en stopper for dataoverføringene dersom tilsynet ikke anser at Facebook tilbyr et adekvat beskyttelsesnivå for brukernes personlige informasjon.

– Partene er enige om at kommissærens avgjørelse må oppheves. Det er ikke omtvistet. Kommissæren er forpliktet til å etterforske klagen, og jeg er ikke i tvil om at hun vil gjøre dette, sier høyesterettsdommer Gerard Hogan til RTÉ News.

Ikke bare framgang: Nederlag i personvernkamp mot Facebook 

Tviler

Schrems er ikke like sikker.

– Gitt min erfaring tviler jeg på at det som i dag i stor grad er en «tech business protection authority» vil våkne opp i morgen og gå over til å bli en reell «data protection authority». Men jeg antar vi får vite det snart, sier han til BBC News.

Kommisæren, Helen Dixon, kommer dog med ganske klare løfter.

– Jeg ønsker dagens kjennelse fra dommer Hogan velkommen. Den bringer disse forhandlingene til en konklusjon. Min etat vil nå fortsette å etterforske innholdet i klaget med den største grundighet, skriver hun i en pressemelding.

Facebook lover på sin side å svare villig på henvendelsene fra DPC, samtidig som at nok en gang avviser at selskapet er involvert i noe program som gir amerikanske myndigheter direkte tilgang til selskapets servere.

Se mengden: Ba Facebook utlevere alt de visste om ham 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.