BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal grave fiber til enkelthus i Oslo

Nå skal også nystartede Viken Fibernett grave ned fiber-kabler til hus og gårder i Oslo.

18. okt. 2005 - 14:30

Svenskeide Bredbåndsfabrikken var først ute i Oslo under dotcom-årene med et tilbud om utbygging av fibernett inn til enkelthjem. For ellers er det bare Telenor og kabelselskapene som har linjer rett inn i enkelt-hjem i Norge.

Bransjen ristet på hodet, for det er svært dyrt å grave kabel inn til enkelthus og bygårder.

Men det skulle vise seg å bli for kostbart å bygge ut fiber, og Bredbåndsfabrikken trakk seg tilbake. Det har også vært merkelig stille rundt Firstmile som skulle bygge ut fiber til de fleste hustander i Oslo og Akershus.

Nå har en ny aktør fått øynene opp for fiber.

digi.no omtalte i forrige måned Hafslund Tokom som denne måned starter opp et pilotprosjekt på Kjelsås for bredbånd over fiber.

Hafslund vil utvide bredbåndstjenesten inn mot privatmarkedet, og tilby fiber inn til husstandene på privatmarkedet. Fibernettet har fram til nå kun vært benyttet mot bedriftsmarkedet, kommuner og andre bredbåndsleverandører.

En annen overraskende aktør, som digi.no i dag ble tipset om, er Viken fibernett AS. Til tross for navnet har selskapet ikke noe befatning med kommunale Viken Energiverk/Hafslund.

En av samarbeidspartnerne og eiere, er Lyse Tele som står for produksjon og distribusjon av innholdstjenestene.

Ifølge administrerende direktør Toril Nag i Lyse Tele, ble Viken Fibernett etablert i sommer.

På Vikens egen nettside, hevder selskapet å være eneste aktør i Oslo-området som i dag tilbyr fiberoptisk bredbånd til private kunder.

Bredbåndnettet fra Viken er tilrettelagt for trippeltjenester med lynraskt Internett, digital-TV med en rekke kanaler, filmleie og TV-programmer på bestilling, samt fasttelefon med gratis tellerskritt.

Administrerende direktør Lise Skarpaas i Viken Fibernett, er lite villig til å gi informasjon til digi.no, og peker på at det i løpet av de nærmeste dagene vil bli sendt ut en pressemelding.

Hun antyder at prisen på trippeltjenestene vil være 768 kroner i måneden.

På nettsiden hevder selskapet å være Nordens beste både på hastighet og innholdet i produktpakken som angivelig skal overgå det andre aktører tilbyr i samme prisklasse.

Eksempel på nedlastingshastighet:

Du laster ned en fil på 3,5 MB.

Bredbånd 50 Mbps = 0,6 sek.

Bredbånd 10 Mbps = 2,9 sek.

Bredbånd 4 Mbps = 7,3 sek.

ADSL 0,704 Mbps (704 Kbps) = 41,7 sek.

ISDN 0,064 Mbps (64 Kbps) = 455,8 sek.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.