BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal gravlegge «Windows Live»

Men ikke tjenestene.

I Windows 8 vil det følge med applikasjoner, i alle fall for Metro-grensesnittet, som vil være knyttet til nettskytjenester som gjøres tilgjengelig med en egen Microsoft-konto.
I Windows 8 vil det følge med applikasjoner, i alle fall for Metro-grensesnittet, som vil være knyttet til nettskytjenester som gjøres tilgjengelig med en egen Microsoft-konto. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. mai 2012 - 12:22

I 2005 introduserte Microsoft varemerket Windows Live for selskapets eksisterende og kommende nettbaserte tjenester. Flere av Windows Live-tjenestene var basert på eksisterende tjenester, som MSN Messenger og Hotmail, bare med nytt navn. En rekke andre Live-tjenester kom aldri lenger enn betastadiet.

I 2006 forklarte selskapet at målet var å oppnå store annonseinntekter. Men Microsoft har ennå ikke greid å gjøre lønnsom forretning av selskapets nettbaserte tjenester, selv om selskapet kan vise til imponerende brukertall – i fall for de eldste tjenestene. Ifølge Microsoft har Hotmail 350 millioner aktive brukere, mens Messenger har 300 millioner aktive brukere. Blant de nyere tjenestene nevner Microsoft bare SkyDrive, som har over 130 millioner aktive brukere. Siden SkyDrive blir en sentral del av Windows 8, vil dette antallet høyst sannsynlig vokse kraftig i årene som kommer.

Med Windows 7 fjernet Microsoft en del applikasjoner fra operativsystemet og lanserte tilsvarende applikasjoner tilgjengelige under Windows Live Essentials-varemerket. For eksempel ble Outlook Express erstattet av Windows Live Mail.

Etter hvert har det blitt ganske uklart hva Windows Live egentlig er, noe Windows Live-sjef i Microsoft, Chris Jones, innrømmer i dette blogginnlegget.

– Vi brukte Windows Live til å referere til programvare for pc-en din (Windows Live Essentials), en samling webbaserte tjenester (Hotmail, SkyDrive og Messenger), ditt kontoforhold til Microsoft (Windows Live ID) og en rekke andre tilbud, skriver Jones. Dette har skapt økt kompleksitet og forvirring blant kundene.

Jones skriver også at selv om den omfattende bruken av tjenestene er verdt å legge merke til, så har Microsofts forventninger til opplevelsen de skulle gi, ennå ikke blitt oppnådd.

– Windows Live-tjenester og applikasjoner ble bygget på Windows-utgaver som ganske enkelt ikke ble designet for å være koblet til skytjenester for annet enn oppdateringer, og som et resultat føltes de «boltet» til opplevelsen, skriver Jones.

Microsoft lover at dette selvfølgelig vil fungere mye bedre med Windows 8. I tillegg skal tjenestene bli mer integrert med hverandre.

I forkant av denne lanseringen skal Microsoft introdusere en felles Microsoft-konto for alle de ulike tjenestene selskapet tilbyr, inkludert Windows Live-tjenestene, Windows 8 app store og Zune. Kontoen vil dermed blant annet erstatte Windows Live ID.

Når brukeren oppretter en Microsoft-konto, vil vedkommende automatisk bli «proviantert» med et sett med ulike nettskytjenester fra Microsoft, inkludert kontaktliste, kalender, innboks, lynmeldinger og nettskylagring. Dataene i disse tjenestene vil være tilgjengelig via nettlesere, Windows Phone og applikasjoner fra både Microsoft og tredjepartsleverandører. I tillegg vil en del data, som kontaktlisten, være tilgjengelig på tvers av tjenestene. Det skal også bli mulig å bruke Microsoft-kontoen til å logge inn på helt andre tjenester, som LinkedIn, Facebook og Twitter, på samme måte som at man kan bruke kontoen hos for eksempel Facebook, Twitter eller Google til å logge inn på andre tjenester igjen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.