Skal hive 3900 servere for å spare strøm

Nå blir det mer, ikke mindre av de gamle stormaskinene hos IBM, for de miljøvennlige.

Spis din egen medisin, så kjøper kundene den, heter det seg og det er er nok delvis motivasjonen til IBM som nå skal gjennomføre et gigantisk serverkonsoliderings-prosjekt.

For IBM har med sine 355.000 ansatte en av verdens største server-parker og har nok ganske orden på systemene sine fra før av. Men nå skal IBM rydde opp dramatisk.

Selskapet har telt opp og fant ut at de kan erstatte hele 3900 mellomstore servere med bare 30 store servere. Omleggingen ekstra er oppsiktsvekkende, for IBM hevder det billigste er å bruke deres egne stormaskiner - Z-serien. De fleste andre går motsatt vei når de skal rydde opp - nedover til enklere maskiner, det vil si store skap med svært billige Intel/AMD-baserte bladservere.

IBM stormaskiner ble plattformen da bank/finans som den første bransjen på 60-tallet ble tunge databrukere og gir ekstrem stabilitet og høy ytelse. Men i dag bruker ikke mange andre bransjer stormaskiner.

IBM hevder omleggingen vil reduserer energibruken med hele 80 prosent, noe som vil spare IBM for 250 millioner dollar - 1,4 milliarder kroner - på strøm, programvare og drift de neste fem årene.

Omleggingen gjør tung bruk av virtualisering - IBM deler med programvare opp stormaskinene i mange virtuelle servere, en tung trend om dagen. Virtualisering øker blant annet utnyttelsen av regnekraften, for vanlig server med et operativsystem og et program står stor sett stille.

IBM lister opp kostandsbesparleser også i færre lisenser. IBM skal dessuten bruke veldig mye Linux.

I tillegg kommer lavere personalkostander når det blir frigjort mye folk som i dag pleier de 3900 serverne.

Til toppen