AVTALER & KONTRAKTER

Skal hjelpe IT-oppstarter

Gamle travere går sammen i nytt fond.

Flere tidligere IT-gründere har slått seg sammen for å finansiere opp gode oppstarts-prosjekter. Initiativet kommer fra StartupLab i Forskningsparken. Fra venstre: Kim Strømsborg (Katalysator), Alexander Woxen, (Intergate, daglig leder i StartupLab), Rolf Assev (Opera Software, Dragonbox), Odd Utgård (partner i StartupLab), Karen Dolva (StartupLab), Tor Bækkelund (Hugin, partner i StartupLab), Erik Bakkejord, (Stepstone, Intility), Ingar Østby (Hugin, Northzone) og Trond Aas (Funcom, Attensi og Norsim).
Flere tidligere IT-gründere har slått seg sammen for å finansiere opp gode oppstarts-prosjekter. Initiativet kommer fra StartupLab i Forskningsparken. Fra venstre: Kim Strømsborg (Katalysator), Alexander Woxen, (Intergate, daglig leder i StartupLab), Rolf Assev (Opera Software, Dragonbox), Odd Utgård (partner i StartupLab), Karen Dolva (StartupLab), Tor Bækkelund (Hugin, partner i StartupLab), Erik Bakkejord, (Stepstone, Intility), Ingar Østby (Hugin, Northzone) og Trond Aas (Funcom, Attensi og Norsim). Bilde: Astrid Lund, Oslotech.
19. juni 2013 - 08:27

En rekke IT-gründere går sammen og spytter inn kapital i et oppstartsfond som skal hjelpe fremtidige norske IT-gründere opp og frem. Med 26 millioner blanke kroner og gode råd basert på lang erfaring håper blant annet Opera-gründer Jon Tetzchner, StepStone-gründer Erik Bakkejord og Funcom-gründer Trond Aas å hjelpe en ny generasjon entreprenører.

Det hele har utgangspunkt i StartupLab, en inkubator med base i Forskningsparken (som nå har byttet navn til OsloTech). Det er dette selskapet som har tatt initiativet til oppstartsfondet.

– Vi vil få flere til å starte opp noe selv i stedet for å velge det trygge. Vi skal gå tidlig inn, ta høy risiko, men så søker vi oss ut når andre og bedre eiere kommer inn, sier Tor Bækkelund, partner i selskapet StartupLab i en pressemelding.

Trond Bækkelund, partner i StartupLab, har tatt initiativet til oppstartsfondet. <i>Bilde: Astrid Lund, Oslotech.</i>
Trond Bækkelund, partner i StartupLab, har tatt initiativet til oppstartsfondet. Bilde: Astrid Lund, Oslotech.

I første runde henter fondet inn 26 millioner kroner fra en rekke kjente norske IT-gründere. Planen er å gå inn med tidligfase-investeringer i størrelsesorden fra 250.000 til 1,5 millioner kroner. Bækkelund, som selv var med å starte informasjonsselskapet Hugin, forteller at de har ambisjon om å gå inn i mellom 20 og 30 selskaper de neste tre årene.

Men i et land som «går som det griner» kan det bli tøft å motivere dyktige kvinner og menn til å starte for seg selv.

– Det må ofte økonomiske kriser til for å motivere de beste hodene til å skape noe selv. I dag har særlig ingeniører gode vilkår i arbeidsmarkedet. De med best forutsetninger for å starte eget, er allerede i en fast og trygg jobb, sier Bækkelund som forteller at de etablerer fondet nettopp for å dempe risikoen for gode oppstartsselskaper.

Hva ser fondet etter? I meldingen skriver Bækkelund at innstillingen er viktig:

– Vi ser etter folk med en god ide og en pasjon for å lykkes. Vi fokuserer mer på gründerne enn selve produktet eller tjenesten, da vi vet at det alltid vil forandre seg i et tidlig stadium. Og om man mislykkes med første forsøk, har det ofte kommet en del andre ideer til underveis, sier Bækkelund i StartupLab som forteller at de ikke vil begrense seg til bransje, selv om det er IT-prosjekter som vil være hovedgesjeften til fondet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.