JUSS OG SAMFUNN

Skal hyre inn 1 million roboter

Selskapet som monterer iPhone vil erstatte mennesker med maskiner.

1. aug. 2011 - 15:03

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at Foxconn skal de neste par årene investere i 1 million roboter for å øke produktiviteten og kutte i kostnader knyttet til arbeidskraft.

Taiwanske Foxconn har blant annet en kontrakt med Apple om å produsere iPhone og iPad-maskiner. En stor del av dette arbeidet skjer i dag manuelt. Robotene som det taiwanske selskapet skal investere i skal gjøre rutinearbeid som å spraye, sveise og sette sammen komponenter.

I dag har selskapet 10.000 roboter i sving. Dette antallet vil øke til 300.000 neste år, og 1 million i 2013. Det skal være China Business News som siterte Foxconns styreleder, Terry Gou, på at selskapet skal øke antall roboter i produksjonen betydelig.

I dag har selskapet 1,2 millioner ansatte. 1 million av disse jobber i Kina og store deler med å sette sammen elektroniske produkter for Sony, Nokia og ikke minst Apple. Selskapet har fått mye kritikk for arbeidsvilkårene til sine ansatte, særlig etter en bølge av selvmord blant de ansatte.

Reuters melder at styreleder Gou på en tilstelning ved et av selskapets anlegg i Kina uttalte at de planlegger å flytte sine mer enn 1 million ansatte lengre opp i verdikjeden, fra enkelt produksjonsarbeid.

Blant eksperter på elektronikk-sektoren i Kina er det forventet at flere og flere produsenter som Foxconn vil investere betydelig i effektiviseringstiltak. Lønnspresset er stort, noe som går ut over syltynne marginer for bransjen. Foxconn hevet minstelønnen for sine ansatte i fjor sommer med 30 prosent. Dette ble sett i sammenheng med selvmordsbølgen blant flere ansatte i selskapet, noe som ble avvist fra selskapet. I våres ble det hevdet i en rapport fra den Hongkong-baserte aktivistgruppen Sacom at lønnsøkningen var fiktiv: Kantinen som tidligere var gratis, tok seg betalt, og lønnsøkningen kom fram i regnskapet ved at den månedlige utgiften ble lagt til lønna. (Se artikkelen Eksplosjon drepte tre i iPad-fabrikk.)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.