Skal jakte på private nettbutikker

Nettet har gjort det enkelt å drive butikk - uten registering og skatteplikt. Nå strammes det inn.

Nettet har gjort det enkelt å drive butikk - uten registering og skatteplikt. Nå strammes det inn.

Skattemyndighetene trapper nå opp jakten på privatpersoner og firmaer som unndrar skatter og avgifter etter salg av varer og tjenester på internett.

Aktørene er så godt som ikke-eksisterende fordi mange av dem ikke har noe fysisk utsalgssted eller forretningsadresse, skriver Aftenposten.

Skattemyndighetene tar nå i bruk utstyr med nytt avansert dataverktøy for å stoppe moms- og skattesvindelen.

- Ved å foreta mengdesøk på internett ønsker vi å avdekke selskap og personer som opererer ulovlig på nettet. Vi har testet ut et datasystem som kan finne fram til aktører som er uregistrert, men som driver med salg av varer og tjenester, sier kontorsjef Johnny Nordbø i revisjonsavdelingen i Skattedirektoratet.

En «agent» varsler skattemyndighetene fortløpende om eksisterende og nye nettsider og aktører. Systemet ligner på det som Nye Kripos har brukt i pedofilisaker.

Skattesvindel og momsunndragelse foregår på flere måter, enten gjennom salg via egne nettsider eller bransjesider, via auksjonsnettsteder, eller gjennom ordinære rubrikkannonser. I tillegg er det stadig flere som bytter varer og tjenester over nettet, ifølge Nordbø.

Til toppen