Skal jeg si nei til fnatt.exe?

Dagens brannvegger er håpeløse. Slik kunne en brukervennlig drømme-brannvegg ha fungert:

Dagens brannvegger er håpeløse. Slik kunne en brukervennlig drømme-brannvegg ha fungert:

I løpet av de siste ukene har jeg ryddet opp på maskinen til tre brukere i mitt nabolag og omgangskrets. Maskinene hadde rett og slett gått i stå under vekten av all spionprogrammene som nå tynget dem ned.

Slik er det trolig på hundretusenvis av norske bredbånds-PC-er. For dagens brannvegger gir i liten grad deres brukere beskyttelse. Brannveggene er for vanskelige å bruke og gir ikke informasjon om vanlige brukere kan forholde seg til.

Når man tenker seg om, er problemet egentlig helt latterlig. I en verden der vi kan søke på hele Internett på noen millisekund og har binders-lignende assistenter i Office, serverer brannveggen oss fremdeles tilbakemeldinger på DOS-nivå.

De fleste av digi.nos lesere klarer å forholde seg spørsmålene brannveggen serverer, men ikke vanlige brukere. En IP-adresser og/eller varsel om at applikasjonsnavn som "cd4driver.exe forsøker å koble seg på nettet" er uforståelig for vanlige brukere.

Du trenger ikke å være spåmann for å skjønne hva som når slike meldinger blir servert til vanlige brukere: De fleste trykker på "Ja" for å få vekk det irriterende vinduet og brannveggen har altså ingen funksjon.

Her er løsningen og nå bør blant annet norske Norman høre etter. For Norman selger både en brannvegg og det kjente antispion-programmet Ad-aware. Disse to må integreres og så må brannveggen ha tilgang til en oppdatert database over spionprogrammer.

Hadde dette vært gjort, hadde du fått følgende litt nyttigere melding fra maskinen din:

"Cd4driver.exe forsøker å koble seg på Internett. Dette er et spionprogram i følge det autoriserte oppslagsverket på www.x.com. Dette programmet får derfor ikke tilgang til Internett. Trykk har for å starte spionvare-jegerprogrammet ditt som så automatisk vil fjerne spionprogrammet".

Eller: "Annonseprogrammet ZXY forsøker å bruke nettet. ZXY ble startet sammen med nettleseren Opera. Skal du la dette annonseprogrammet bruke nettet? Sier du ja, viser dette programmet annonser inne i Opera."

Dette er ikke noen hokus-pokus. Vi har alt vi trenger, det må bare brukes og kobles sammen på en litt smartere måte.

Til toppen