Skal jeg spå deg?

Nei, jeg tror ikke på verken astrologi, auramassasje eller magiske krystaller. Men jeg vet at det er mulig å bli spådd riktig så bra - på Internett.

Nei, jeg tror ikke på verken astrologi, auramassasje eller magiske krystaller. Men jeg vet at det er mulig å bli spådd riktig så bra - på Internett.

Det er ikke så mange som vet dette om meg, men jeg har faktisk en tarokk-stokk i huset, og legger av og til "et bord" for venner og bekjente.

Og nei, jeg er ikke totalt fra vettet. Jeg er heller ikke fullstendig fjollete og på new-age-kjøret, som tilfellet dessverre er med mange av nittiårenes såkalte "åndelig søkende". Derimot så mener jeg faktisk at tarokk-stokken er et utmerket verktøy for å klargjøre problemstillinger for seg selv, og for å få tilgang til sin egen underbevissthet.

Og det er ikke det spor mystisk!

I min spede ungdom studerte jeg psykologi. Jeg synes fortsatt at den menneskelige hjerne er noe av det mest fascinerende som finnes. Ikke minst fordi så mye skjer i underbevisstheten - uten at du selv er klar over det. Underbevisste ønsker, frykt og forestillinger dukker opp i drømme, men er ikke alltid like enkle å tyde etter at man har våknet.

Setter man seg ned foran en tarokk-stokk, får man tilgang til mye av den samme dype forestillingsverden som i drømme, men altså i fullt bevisst tilstand. Kortene i stokken representerer arketyper - følelser, mennesketyper, hendelser og idéer som finner gjenklang i noe av det dypeste i oss.

Tarokkstokken består av 78 kort, hvorav 56 tilhører "den lille arkana" som har utviklet seg til spillkort-stokken slik vi kjenner den. (Lille arkana har 4 kort mer enn en vanlig kortstokk fordi "kongehusene" i hver av fargene har et ekstra medlem i tillegg til kongen, dronningen og knekten, nemlig "pasjen".) Hvert enkelt av kortene i den lille arkana har også arketypiske betydninger, som refererer til relativt dagligdagse, og absolutt menneskelige, opplevelser og egenskaper.

Enda mer interessant er kanskje den store arkana; de resterende 22 kortene (med bildene som folk flest kjenner som tarot-kort). Disse refererer til mer universelle følelser og dyder, og regnes ofte som "sterkere" enn kortene fra den lille arkana. Eksempler på kort fra den store arkana er Døden (dyptgående forandring, "gjenfødelse") og Rettferdighet.

Det finnes et knippe forskjellige tarokk-stokker som hver er i utstrakt bruk. Selve den kunstneriske utformingen av kortene er vesentlig for din individuelle forståelse av "spådommen". Alle kortene er særdeles forseggjort, og inneholder en rekke symboler av forskjellig slag. Det finnes naturligvis standard-tolkninger av alle kortene, men hva du legger i budskapet er i bunn og grunn opp til deg selv. Kortene holder opp et speilbilde for deg - verken mer eller mindre. Å se seg selv i et nytt

perspektiv, kan imidlertid ofte være ganske nyttig!

Siden en tarokk-lesning kan gi deg både nye perspektiver og annerledes innsikt, er det naturligvis et marked for å utføre slike tjenester kommersielt. Ikke noe galt i det, i og for seg, men hvorfor betale når man kan få noe gratis? (Dessuten tillater jeg meg også å tvile på både seriøsitet og "synske evner" når det gjelder mange av de som annonserer sine "spådomskunster" i avisenes rubrikk-spalter.)

Det finnes nemlig et nettsted som har levert tarokk-lesninger gratis siden 1993. Du finner linken i margen til høyre.

På dette nettstedet kan du selv velge hvilken stokk du ønsker (selv synes jeg renessanse-stokken er spesielt vakker), selv formulere ditt spørsmål, og selv velge om du ønsker ett enkelt kort eller en mer komplisert opplegging. Uansett vil du få muligheten til å "se deg selv i speilet", og til å trekke de slutninger du ønsker utfra det.

Du kan se på det som hokus-pokus, som utslag av et matematisk forhold mellom formuleringer og kortvalg, eller som selskapslek.

Uansett tør jeg spå at du vil få deg en overraskelse!

Til toppen