JUSS OG SAMFUNN

Skal kjøpe OLPC til norske barnehager

Øvre Eiker kommune får penger til å kjøpe One Laptop Per Child-maskinen XO til barnehagene.

7. des. 2007 - 13:09

Fornyingsminister Heidi Grande Røys vil ha mer bruk av åpen kildekode i offentlig sektor, og i den forbindelse har hun delt ut totalt 5 millioner kroner til 7 åpen kildekode-prosjekter, samt 8 åpen standard-prosjekter.

    Les også:

Et av prosjektene som får støtte er Øvre Eiker kommunes «40 x OLPC til barnehager/skoler».

One Laptop Per Child er et prosjekt som der målet er å gi en spesialtilpasset bærbar PC til barn i utviklingsland, slik at de kan nyte godt av IKT i kompetanseutviklingen. Målet er å komme ned i en enhetspris på 100 dollar per PC, ved å selge i store volum til regjeringer i utviklingsland.

Prosjektet har et stykke igjen for å nå dette målet, og de har åpnet for at private personer og organisasjoner kan kjøpe maskinene til dobbel pris, og dermed subsidere utviklingslandene.

Øvre Eiker kommune får 101.000 kroner av Fornyingsdepartementet for å kjøpe inn slike maskiner. Resten av totalbudsjettet på 221.800 kroner må de finansiere på egenhånd.

- Prosjektet har en interessant innretning mot samarbeid med barnehager/barneskoler i tredje verden, og utveksling av erfaringer med bruk av denne type løsning, skriver Fornyingsdepartementet i en pressemelding.

Tilskuddet gis under forutsetning av at erfaringene oppsummeres og at prosjektet også omfatter et informasjonsseminar om prosjektet og tematikken "IKT i bistand" som holdes innen 1. november 2008.

digi.no testet maskinen like før jul i fjor. Her kan du lese vår fotoreportasje om maskinen: PC til 618 kroner imponerer stort. Se også videoreportasje: Se video av ulandsmaskinen til 100 dollar

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.