JUSS OG SAMFUNN

Skal kreve kabel-avgift av alle

Oslo Kommune mener de både kan og bør kreve inn høye avgifter for nedgravde kabler.

11. mai 2007 - 10:15

I et av de største byggeprosjektene i Norge for tiden, utbyggingen av Bjørvika-tomtene bak det nye Opera-bygget, har det dukket opp en ny bredbåndsavgift fra Oslo kommune.

Telenor og Banetele skal strekke fiber til de nye byggene, men har nå stoppet arbeidet, fordi Oslo kommune har kommet med et helt nytt skattekrav. Kommunen vil pålegge en avgift og den skal ikke være en engangsavgift: De vil ha 10 kroner per nedgravd meter kabel, hvert år til evig tid.

    Les også:

Telenor og BaneTele har lagt ned spadene i Bjørvika i protest mot millionkravet som altså vil komme i posten hvert år. Avgiften gjelder bare teleselskapene: Oslo kommune krever ikke slike avgifter av andre som skal grave i Bjørvika for å legge fjernvarme eller strømkabler.

Saken er ikke noe engangstilfelle: Oslo Kommune forteller at alle som skal grave ned slike kabler må betale. Det fremgår av et svarbrev Merete Agerbak-Jensen, byråd for by og eiendomsutvikling, har sendt til Venstre.

Venstre har tatt opp Bjørvika-saken og stilte tidligere i våres tre spørsmål. Venstre er skeptiske til at kommunen har lov til å kreve slike avgifter og og hva kommunen nå skal gjøre.

Agerbak-Jensen skrev 9 mai et kontant og strengt svarbrev til Venstre hvor hun ikke viker et tomme i saken. Tvert i mot - Oslo Kommune skal nå stramme inn praksisen.

For ja, kommunen har lov til å kreve inn en avgift, hevder Agerbak-Jensen og peker på en juridisk strategi fra 1997 og en fra 2005. Og kommunen har ikke bare rett, men også plikt til å kreve inn avgift. Noe annet kan være i strid med EØS-avtalen. Og kommunen har gjort det lenge, forteller byråden.

Kommunen har allerede inngått 100 kontrakter med Get (tidligere UPC) og Banetele om årlige avgifter for nedgravde kabler. Og at Telenor ikke har begynt å betale skyldes bare manglende oppfølging fra kommunen:

"...de (Telenor) har uten tillatelse lagt kabler i kommunal grunn uten tillatelse. Eiendoms og byutviklingsetaten har imidlertid ikke hatt kapasitet til å følge opp Telenors konkrete kabelfremføringer fordi arbeidet med standardavtaler med Hafslund og Viken fjernvarme har hatt prioritet".

Byråden påpeker at en rekke andre selskaper slipper å betale leie fordi de kan ekspropriere grunnen der de skal legge rør og kabler. Det er uklart om og hva for eksempel Hafslund betaler for å eie bakken de legger rør i.

Her har digi.no lagt ut hele svarbrevet fra Agerbak-Jensen i Acrobat-format.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.