Skal kutte «banan-svinn» med RFID

Først nå er RFID-teknologien klar til bruk i Bama-kjeden.

Skal kutte «banan-svinn» med RFID

Først nå er RFID-teknologien klar til bruk i Bama-kjeden.

Bama-kjeden startet opp med import av bananer i 1905, og er i dag en av Norges største aktører innen frukt og grønt.

60 prosent av varene skjer gjennom import, alt fra bananer i Costa Rica, druer fra New Zealand, søtpoteter fra Israel og kiwi fra Brasil. Kjeden må forholde seg til tusenvis av leverandører fra fjerne strøk. Sporing av alle enhetene har nærmest vært en umulighet.

Selv om RFID-teknologien har vært tilgjengelig i mange tiår, har ikke Bama klart å nyttiggjøre seg teknologien på grunn av manglende standarder.

På årets RFID-seminar fortalte prosjektkoordinator Bjørn Widding hvordan Bama nå tester ut RFID-teknologi sammen med et sporingssystem fra Tracetracker for temperaturovervåking i varestrømmen.

    Les også:

Tid og temperatur er de avgjørende faktorene som bestemmer levetiden på frukt og grønnsaker.

På kostnadssiden utgjør det årlige svinnet for Bama og kundene fra 300 til 500 millioner kroner – alt etter hvordan man regner. Målet er en forbedring på ti prosent per år ved hjelp av sporing og temperaturovervåking.

Et vesentlig problem med sporbarhet og temperaturlogging har vært mangel på standardiserte løsninger innen både program- og maskinvare og kommunikasjonen mellom de ulike leddene i verdikjeden har blitt unødig komplisert.

Den nye standarden EPC (Electronic Product Code) er et nummer laget for å identifisere hver enkelt forekomst eller produkt, for eksempel hver enkel cæsar salat som blir produsert. Lesere vil skanne EPC-nummeret, og det gjør det mulig å rapportere kontinuerlig produktenes lokasjon og status til et informasjonssystem eller til eksterne databaser via Internett.

- Flesteparten av standardene kom på plass i fjor eller kommer i løpet av året som gjør det mulig å snakke med alle enheter fra maskinvare, mellomvare og forretningssystemet, sier Widding til digi.no.

Det har vært det siste nivået i forretningskjeden som har vært flaskehalsen. Eksterne programmer må kunne snakke med bedriftens interne forretningssystemer. Dokumentasjonen mellom produsenter, mellomlagre og transportører har ikke fungert godt nok.

80 prosent av produktspekteret til Bama skal eller bør eller kan ha en temperatur mellom null og fire grader.

Tracetrackers sporbarhetsløsning åpner for at alle informasjoner fra faste stasjoner og transportetapper legges inn i systemet. Informasjonen kan så følges elektronisk på Internett.

Bama vil bruke RFID–temperaturlogg på emballasje og på pall som ikke bare gir en komplett sporbarhet til butikk per kolli, men som også sikrer full kontroll på varestrømmen, svinn og kassasjoner. Siste fase er at RFID også styrer de økonomiske transaksjonene.

Til toppen