Skal lage billig mobilnett for Oslo-folk

Teletopia bekrefter digi.nos spekulasjoner om at teleselskapets kommende GSM-nett bare skal dekke Stor-Oslo - om da ikke Telenor klarer å stikke kjepper i hjulene...

Teletopia-sjef Robert Hercz lover å åpne et tredje norsk GSM-nett i august. For høsten 2001 skaffet selskapet seg en lisens til 1800 MHz-båndet for bare 50.000 kroner.

Siden har selskapt arbeidet i det stille. Hercz ville tidligere i dag ikke svare på spørsmål, men digi.no pekte på at en av de helt få mulighetene for å tjene penger var å bygge et svært begrenset nettverk i et tett befolket område.

En utbygging av Stor-Oslo vil både tilfredstille Samferdselsdepartementets konsesjonskrav og gi langt flere kunder per antenne enn hva Telenor og NetCom har med sine landsdekkende nett.

På pressekonferansen bekreftet Hercz digi.nos spekulasjoner.

Hercz har skapt et nytt selskap, Teletopia Mobil, som skal åpne sitt i august. Men det kan bli forsinkelser, for resten av landet skal Teletopia få dekket gjennom en såkalt roaming-avtale med Telenor. Teletopia mener at lovverket krystallklart pålegger Telenor å gi dette og til kostnadsorienterte priser.

- Telenor har ikke en gang svart på våre henvendelser, så det er mulig vi må innom en runde hos Post- og teletilsynet. Dette betyr at vi trolig ikke lanserer før i august, sier Hercz.

Hercz ville under pressekonferansen fokusere på lanseringen av det tredje selvstendige GSM-nettverket i Norge. Han forteller at selskapets nett allerede dekker hele Oslo-gryta. Nettet er bygget av Ericsson og Netel, teleutbyggingsselskapet til den store entrepenøren Peab.

Nettet er et fullverdig mobilnett som Teletopia kan bruke til å tilby SMS, MMS, GPRS og andre moderne mobiltjenester. For selskapet lover innholdsleverandørene bedre betingelser enn hos Telenor og NetCom.

Men det er mye Hercz ikke vil snakke om: Spørsmål om brukspriser for "Oslo-nettet", hvem som eier selskapet eller hvor mye penger selskapet har vil ikke Hercz svare på. Han vil heller ikke si noe om hvordan han skal markedsføre eller selge abbonement til nettet som foreløpig heter "T3".

- Vi har laget en pessimistisk forretningsplan der vi har penger nok markedsføring, subsidier av telefoner og utbygging, sier Teletopia-sjefen.

Teletopias tjeneste vil kunne gi opp mot en fjerdedel av befolkningen billigere mobiltelefoni store deler av tiden. Billigst vil det være å ringe til andre Teletopia-kunder, for ringer man til en NetCom- eller Telenor-abonnent, skal disse selskapene ha en termineringsavgift.

;