Skal lage exFAT-driver for Linux

Finsk selskap med driverstøtte for filsystemet til kommende flashminnekort.

Skal lage exFAT-driver for Linux

Finsk selskap med driverstøtte for filsystemet til kommende flashminnekort.

Finske Tuxera, som står bak NTFS-3G, en svært mye brukt driver som gir støtte for filsystemet NTFS i Linux, har inngått et omfattende samarbeid med Microsoft. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Som en del av dette samarbeidet har det finske selskapet blitt med i Microsoft exFAT-program, noe som vil gjøre det mulig for Tuxera å selge en exFAT-driver.

exFAT er en videreutvikling av File Allocation Table (FAT) som blant annet annet støtter langt større partisjonsstørrelser. exFAT benyttes som standard filformat i flashminnekort av typen SDXC, som kommer på markedet i 2010.

Avtalen gjør Tuxera til den første uavhengige programvareleverandøren som tilbyr exFAT-drivere. Selskapet har fått tilgang til Microsofts spesifikasjone, kildekode og testverktøy for implementering av driveren. Tuxera exFAT for Embedded Sytems vil først bli tilgjengelig for Linux. Disse driverne vil selskapet selge til leverandører av blant annet digitale kameraer.

- Vi snakker med Microsoft om en exFAT-driver basert på åpen kildekode, men det dekkes ikke av avtalen. Vi kan ikke selge proprietære sluttbrukerdrivere. Foreløpig kan vi bare selge exFAT for Linux til OEM-er, sier Mikko Välimäki, toppsjef i Tuxera, i et intervju med ZDNet UK.

I intervjuet forteller Välimäki også at Microsoft aldri har sagt noe om patentspørsmål knyttet til NTFS i de ti årene Tuxera har tilbudt NTFS-produkter.

- Vi kommer til å lisensiere vår Linux NTFS under GPL, og vi har en avtale med Microsoft. Hvis du er en bruker, trenger du ikke bekymre deg om Microsoft. Vi vil ta oss av dette direkte med dem, sier Välimäki.

Til toppen