BEDRIFTSTEKNOLOGI

Skal lansere bærbare med flashdisk i Norge

Danske Zepto skal snart lansere bærbare PC-er med flere alternative lagringsenheter i Norge.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. apr. 2007 - 11:42

Interessen for bærbare PC-er med andre typer lagringsenheter enn vanlig harddisk ser ut til å være stor for tiden. Men utvalget er foreløpig særdeles lite. Foreløpig har bare noen få PC-produsenter har annonsert slike tilbud, men nå kan det se ut til at situasjonen er i ferd med å endre seg.

Danske Zepto forteller til ComputerSweden.se at selskapet i mai skal lansere bærbare PC-er utstyrt med lagringsenheter basert på flashminne, SSD (Solid State Disc). Disse skal i første omgang ha en lagringskapasitet på 32 GB, men pressetalsmann Lars Dagerholt forteller til den svenske nettavisen at enheter med 64 GB lagringskapasitet vil bli tilbudt i løpet av sommeren.

Maskiner med den 32 GB store SSD-en skal koste 2500 svenske kroner mer enn tilsvarende maskiner med vanlig harddisk.

SSD-er har flere egenskaper som er fordelaktige i bærbare PC-er. De har ingen bevegelige deler, de bruker mindre strøm og genererer dermed mindre varme enn vanlige harddisker. Dessuten har de langt kortere søketid, noe som gjør at lesing og skriving av filer kan startes langt raskere. Men det finnes også ulemper. Prisen er langt høyere, lagringstettheten er foreløpig lavere, den vedvarende dataoverføringshastigheten er normalt lavere enn vanlige harddisker, i tillegg til at hvert av flashminne-cellene bare kan overskrives et visst antall ganger. Dette antallet økes stadig med ny teknologi og anses av mange for kun å være et teoretisk problem i dag.

Ved Netshop, som tilbyr Zeptos maskiner i Norge, har man ikke konkrete opplysninger om når bærbare PC-er med SSD-er vil komme i salg her i landet, men salgsavdelingen opplyser at Zepto skal lansere nye modeller både i mai og i mot slutten av sommeren, men at det ikke er helt klart hva som vil tilbys på hvert av disse tidspunktene. I tillegg til SSD-er, vil det også tilbys bærbare PC-er med hybride harddisker.

Modellene som kommer i salg i mai skal være basert på Intels nye generasjon av Centrino-plattformen, også kjent som Santa Rosa, som skal ha utvidet støtte for hybride harddisk-løsninger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.