Skal leie ut film med piratkopi-program

Innholdsbransjen sa nei til salg over internett, men nå skal Time Warner selge film med Bittorrent.

Fildelingsprogrammet Bittorrent er den største spredningskilden til piratkopiert innhold for tiden. Det er derfor en god dose ironi i at innholdsgiganten Time Warner, som blant annet eier AOL.com og Netscape, skal ta i bruk Bittorrent til å selge film og tv-serier, skriver Wall Street Journal.

Ideen om å bruke fildelingsprogrammer til å spre lovlig og kopibeskyttet innhold er ikke ny, men Bittorrent serverer en ekstra effektiv teknikk.

For med Bittorrent vil Time Warner slippe å investere så mye i eget server-utstyr - brukerne skal med sine egne bredbåndslinjer og harddisker spre filmene til hverandre.

Bittorrent er et fildelingssystem som lar flere brukere laste ned forskjellige biter av hverandre. Filen lastes opp fra en såkalt "seed" som har hele filen og spres deretter til flere brukere, som igjen sprer denne videre. Filen som lastes ned blir delt opp i mange biter for så å settes sammen lokalt på brukerens datamaskin til selve filen. Mange spillselskaper og Linux-distributører har valgt Bittorrent som distribusjonsmåte for patcher, nettopp for å redusere belastningen på selskapets servere.

Hva slags kopisperre-teknikk selskapet skal legge på filmene er ikke kjent, men brukere vil måtte betale for et slags passord for å se på filmene de har lastet ned. Om kundene vil kunne se på filmene en eller flere ganger eller brenne til DVD er ikke klart.

Dette kan vise en ny trend blandt filmselskapene, som stadig fokuserer mer på å overtale folk fra å laste ned ved å tilby billige og lettvinte alternativer, i stedet for bare å saksøke.

Time Warner skal både selge og leie ut filmer, og det skal skje samtidig som filmene kommer på DVD. Noen av titlene som skal slippes er Harry Potter og Ildbegeret, samt eldre titler som The Matrix. TV-seriene som tilbys skal blant annet være Babylon 5 og Dukes of Hazzard, skriver Wall Street Journal.

Toppsjef i Time Warnes filmselskap, Warner Bros, Kevin Tsujihara, håper på å lokke til seg mellom 5 og 15 prosent av alle som laster ned film ulovlig, noe som vil ha en stor betydning for industrien og Warner Bros. Prisene er ennå usikkert, men toppsjef i Bittorrent, Ashwin Navin, sier at TV-serier kan gå for så lite som en dollar, noe som tilsvarer omtrent seks kroner. De lave prisene har sammenheng med at selskapene må selge til en kundegruppe som ikke er vant til å betale for produktene, forteller han videre.

Det er forventet at Time Warner skal lansere tjenesten til sommeren. Bruken av Bittorrent øker sjansene for at tjenesten også åpnes for kunder utenfor USA, men foreløpig sier ikke Time Warner noe om hvor bredt tjenesten skal tilbys.

Til toppen